ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Νέο πρόγραμμα διαδικτυακών συναντήσεων MOMus_Together We Look / Μαζί Βλέπουμε ǀ 2ος κύκλος
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Νέο πρόγραμμα διαδικτυακών συναντήσεων

MOMus_Together We Look / Μαζί Βλέπουμε ǀ  2οςκύκλος

Έναρξη: 18 Μαΐου 2020

Ανοιχτές παραμένουν οι συλλογές και οι εκθέσεις όλων  των διευθύνσεων του MOMus για τους φίλους του προγράμματος Together We Look / Μαζί Βλέπουμε’ που μετά από έναν επιτυχημένο κύκλο, επαναλαμβάνεται με νέα ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 και νέες ψηφιακές συναντήσεις. Οι νέοι συμμετέχοντες φίλοι θα συζητήσουν πάνω σε επιλεγμένα έργα τέχνης που θα τους σταλούν ηλεκτρονικά, σε ζωντανή διάδραση και με τους ανθρώπους του MOMus.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ απαιτείται η σύνδεση στο διαδίκτυο. Για την καλύτερη διεξαγωγή της συζήτησης, προβλέπεται η συμμετοχή 15 ατόμων σε κάθε διαδικτυακή συνάντηση. Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δηλώσεις συμμετοχής, αναλυτικά παρακάτω για τον κάθε χώρο ξεχωριστά. 

Πρόγραμμα

Δευτέρα 18 Μαΐου, 19:00-21:30: TogetherWeLook / Μαζί Βλέπουμε’ τις μόνιμες συλλογές του Ιόλα, Απέργη, Ξύδη κ.ά του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνηςμε επιλεγμένα έργα καλλιτεχνών που προσέγγισαν την καθημερινή και ‘εν οίκω’ ζωή μέσα από το πρίσμα της καλλιτεχνικής πρακτικής, διαμορφώνοντας και καθορίζοντας καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής τους -από το φεμινισμό, ως την εννοιολογική /εννοιακή τέχνη.

Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: Πέμπτη 14 Μαΐου στο  info.photography@momus.gr με την αναφορά ΤWL@MOMusContemporary

Τετάρτη 20 Μαΐου, 19:00-21:30:  ‘TogetherWeLook / Μαζί Βλέπουμε’ τα έργα της  γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά. Από τις πρώτες ανθρωποκεντρικές έως τις αφηρημένες συνθέσεις της με την απλότητα και τη γεωμετρία των επιφανειών τους, τα έργα της Μυλωνά αναφέρονται σε διαχρονικές ανθρώπινες έννοιες -της γέννησης, του έρωτα και του θανάτου-, συνδυάζουν τους αρχαίους μύθους με τον σύγχρονο κόσμο, διερευνώντας, ταυτόχρονα, τις αξίες και τις δυνατότητες της γλυπτικής τέχνης.

Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: Δευτέρα 18 Μαΐου στο  info.photography@momus.gr με την αναφορά ΤWL@MOMusAlexMylona

Δευτέρα 25 Μαΐου, 19:00-21:30: ‘TogetherWeLook / Μαζί Βλέπουμε’ την έκθεση ‘UtopiaRevisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας’ του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη. ‘Eργα από τη Συλλογή Κωστάκη αποκαλύπτουν τον πολυσχιδή χαρακτήρα της έννοιας της ουτοπίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε στη Ρωσία κατά τις δεκαετίες 1910 και 1920. Από τις διακηρύξεις των Φουτουριστών μέχρι την “Μορφοποιημένη Ουτοπία” του Αρβάτοβ, οι πειραματισμοί και οι προτάσεις των Ρώσων καλλιτεχνών αποτέλεσαν μια δυναμική συλλογική κίνηση που στόχευε στην αναδιαμόρφωση της πνευματικής και κοινωνικής ζωής.

Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: Πέμπτη 21 Μαΐου στο  info.photography@momus.gr με την αναφορά ΤWL@MOMusModern

Τετάρτη 27 Μαΐου, 19:00-21:30: ‘TogetherWeLook / Μαζί Βλέπουμε’ την έκθεση ‘Τίμιοι παράνομοι - Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή’ του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών.Με αφετηρία τα εργαστήρια φιλοσοφίας, γραφής και performance που πραγματοποίησαν αρχικά η επιμελήτρια και θεωρητικός τέχνης Σοφία Ελίζα Μπουράτση και ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Πλωμαρίτης στο 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης, άλλοι οκτώ καλλιτέχνες προσκλήθηκαν να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν ο καθένας ένα εργαστήριο σε σύνολο περίπου 110 εκπαιδευόμενων (2017-2020) στο σχολείο των φυλακών. Το αποτέλεσμα είναι η εν λόγω έκθεση, στην οποία άνθρωποι που υπό άλλους όρους δεν θα συναντιούνταν ποτέ, συνυπάρχουν και συνδημιουργούν.

Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: Δευτέρα 25 Μαΐου info.photography@momus.grμε την αναφορά ΤWL@MOMusExperimental

Δευτέρα 1 Ιουνίου, 19:00-21:30:  ‘TogetherWeLook / Μαζί Βλέπουμε’ την έκθεση ‘RogerBallenShadowsofthemind’ του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.Φωτογραφίες από περιθωριοποιημένες κοινότητες της Νοτίου Αφρικής, το εσωτερικό των φτωχικών κατοικιών με τους «ξεχασμένους» φτωχούς λευκούς ενοίκους τους, σκηνές και πορτρέτα σε έρημα κτήρια, αποθήκες και καταλήψεις στο Γιοχάνεσμπουργκ της Αφρικής, εικόνες που μοιάζουν να έρχονται από το υποσυνείδητο, είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν τη μοναδική αισθητική Ballenesque του διεθνούς φήμης φωτογράφου Roger Ballen.

 

Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: Πέμπτη 28 Μαΐου στο  info.photography@momus.grμε την αναφορά ΤWL@MOMusPhotography