Μενου

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Παρουσιάσεις-συζητήσεις στην έκθεση «Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία»
14 Μαρτίου 2024 - 12 Απριλίου 2024
Διαλέξεις

Οι καλλιτέχνες «πρωταγωνιστές» της έκθεσης «Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία» Βάσω Κατράκη, Α. Τάσσος, Βλάσης Κανιάρης, Δημήτρης Αληθεινός, η πολιτική συνθήκη, οι αντιστασιακές οργανώσεις, η εξέγερση του Πολυτεχνείου και η στάση των καλλιτεχνών απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών δημιουργούν το πλαίσιο της ειδικής σειράς παρουσιάσεων-συζητήσεων για την τέχνη στα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας που θα πραγματοποιηθούν στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο), στις 14, 21 Μαρτίου και στις 4, 11, 12 Απριλίου 2024.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό. 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα 

 

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 | 19:00

«Ο Τσε Γκεβάρα, ο Σπύρος Μουστακλής, οι Σκλάβοι και οι φοιτητές του Πολυτεχνείου.»

Ο Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης, συνομιλεί με την Ειρήνη Οράτη, Ιστορικό της Τέχνης, Πρόεδρο της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, για την καλλιτεχνική δημιουργία του Α. Τάσσου την περίοδο της χούντας, για τις συνθέσεις του που συγκροτούν ένα πραγματικό «μαρτυρολόγιο» εκείνων των χρόνων.

 

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 | 19:00 

«Η εξορία, η σιωπή, η έκθεση του 1972 στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα, ο Ίκαρος, η Αντιγόνη και οι Πλατυτέρες.»

Ο Σπύρος Μοσχονάς, Ιστορικός της Τέχνης, συνομιλεί με την Μαριάννα Κατράκη-Δεσποτίδη, κόρη της Βάσως Κατράκη, παρουσιάζοντας ένα άγνωστο υλικό της χαράκτριας με σχέδια, ημερολογιακές καταγραφές και μαρτυρίες των χρόνων 1967-74. 

 

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 | 19:00

«Τα συρματοπλέγματα, ο γύψος, τα κόκκινα γαρύφαλλα.» 

Ο Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός της Τέχνης, συνομιλεί με τον Αλέξη Κανιάρη, γιο του Βλάση Κανιάρη και διοργανωτή εκθέσεων τέχνης, για την ιστορική έκθεση του εικαστικού στη Νέα Γκαλερί το 1969, για τις αντιδράσεις που προκάλεσε και την υποδοχή του κόσμου, για τη στρατευμένη και την «επιστρατευμένη» τέχνη, τότε και τώρα.

 

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024 | 19:00

«Η κόκκινη «εσταυρωμένη» φιγούρα, το κλουβί με τη νεκροκεφαλή και το λευκό καναρίνι, η γυμνή δεμένη γυναίκα στη σχάρα ενός αυτοκινήτου, οι υπεύθυνοι του Πολυτεχνείου που καταδικάζονται σε θάνατο.»

Ο εικαστικός Δημήτρης Αληθεινός συνομιλεί με τη Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικό της Τέχνης και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, για τον ρόλο και τη λειτουργία της τέχνης, το πνεύμα της επανάστασης και της εναντίωσης σε ανελεύθερες και ζοφερές εποχές. 

 

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 | 19:00

«Τι έκανες αυτά τα επτά χρόνια καλλιτέχνη; Αντίσταση και Εξέγερση.» 

Η τελευταία στη σειρά συνάντηση έχει ως άξονες συζήτησης τις αντιστασιακές οργανώσεις και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την παρουσία και τη στάση των Ελλήνων καλλιτεχνών την περίοδο της χούντας. 

 

Συμμετέχοντες:

Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ι.Μ.Σ.-Ι.Τ.Ε.

Ντένης Ζαχαρόπουλος, Ιστορικός της Τέχνης

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Πρόεδρος του ΔΣ των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)

Κώστας Χριστόπουλος, Ζωγράφος και Επίκουρος Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)

Στάθης Παυλόπουλος, Συντονιστής Προγραμματισμού & Επιστημονικών Δράσεων των ΑΣΚΙ και Διδάσκοντα στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Δημήτρης Τρίκας, Δημοσιογράφος

 

Συντονισμός προγράμματος: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης-Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

 

Φωτογραφία έργου

Βλάσης Κανιάρης, Χωρίς τίτλο (λεπτομέρεια), 1969, γύψος σε ξύλινο πλέγμα και φυτεμένα κόκκινα γαρίφαλα, 100 x 53 x 6 εκ.

Ιδιωτική Συλλογή

Φωτογράφος. Νίκος Παλαιολόγος