ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της έκθεσης «Η κλωστή ως συμβάν»
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Εργαστήρια, ανοιχτές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα πλαισιώνουν την έκθεση «Η κλωστή ως συμβάν» που παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών από τις 5 Μαρτίου έως τις 5 Ιουνίου 2022

  • Κυριακή 6 Μαρτίου 2022, 12:00, MOMus-ΠΚΤ / ξενάγηση για το κοινό στην έκθεση παρουσία καλλιτεχνών (δηλώσεις συμμετοχής: 2310 593270)
  • Πέμπτη 17 & 24 Μαρτίου, 7 & 14 Απριλίου, 12 & 26 Μαΐου 2022, 18:00, MOMus-ΠΚΤ / ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση (δηλώσεις συμμετοχής: 2310 593270)
  • Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, 18:00, MOMus-ΠΚΤ / «The Thread Marathon», παρουσιάσεις καλλιτεχνικών και εφαρμοσμένων εργασιών γύρω από το νήμα
Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις και στις εκδηλώσεις γίνεται με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση και προϋποθέτει δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310 593 270 ή στο reception.experimental@momus.gr.
Στον χώρο τηρούνται όλες οι συνθήκες ασφάλειας της δημόσιας υγείας. H είσοδος στον χώρο επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης SARS-Cov-2 (έως 3 μήνες από τη διάγνωση) είτε Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19. Οι επισκέπτες καλούνται να φέρουν επιπλέον αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας κατά την είσοδο. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους. 
------

«Η κλωστή ως συμβάν»

5 Μαρτίου – 5 Ιουνίου 2022

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

(Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

 

Ποιες πληροφορίες αποθηκεύουν τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα; Ποιες ιστορίες μπορούν να πουν τα υφάσματα για την προέλευσή τους, τη σημασία τους, τη χρήση τους, το ιδιαίτερο υλικό τους και τις άυλες αξιώσεις τους; Κάτω από ποιες οικονομικές συνθήκες και κοινωνικές δομές αναπτύχθηκαν τα πρότυπα και οι επίσημες γλώσσες με την πάροδο του χρόνου; Πώς αλλάζουν όταν μεταφέρονται μετ αξύ των πολιτισμών; Πώς μπορούν οι καλλιτέχνες να διευρύνουν την κατανόησή μας για τα υφάσματα; Ποιες ιδέες και πρακτικές οικειοποιούνται, μεταφέρουν, επινοούν ή αναβιώνουν;

Αυτά τα ερωτήματα διατρέχουν την έκθεση «Η κλωστή ως συμβάν» που αποτελεί τη νέα εκδοχή της αρχικής έκθεσης «The Event of a Thread». Η νέα αυτή εκδοχή, δίπλα σε έναν πυρήνα έργων 14 καλλιτεχνών, εμπλουτίζει τις αφηγήσεις που σχετίζονται με το κλωστοϋφαντουργικό σύμπαν μέσα από τα έργα εννέα επιπλέον καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του MOMus-ΠΚΤ με το ifa (Institut fűr Auslandbezienhungen) και την υποστήριξη του Goethe-Institut Thessaloniki.

Στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, η παράδοση συναντά το παρόν, οι τέχνες συνα­ντούν τη χειροτεχνία, οι τοπικές μορφές γνώσης συναντούν παγκόσμιες πρακτικές. Τα υφάσματα αντικατοπτρίζουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες παραγωγής και το αόρατο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης στην υλική τους μορφή. Ταυτόχρονα, παρέχουν πληροφορίες για τις τοπικές μορφές έκφρασης, την εμπειρία και την κοινωνική πρακτική.

Το 1965 η καλλιτέχνης του Bauhaus Ani Albers περιέγραψε το «γεγονός του νήματος» ως κάτι πολύγραμμο, χωρίς αρχή και τέλος. Σήμερα, το όραμα της διαπλοκής ευαισθησιών και πρακτικών από όλο τον κόσμο για τη διαμόρφωση νέων μοτίβων που αναδεικνύουν την καλλιτεχνική έρευνα γύρω από τη μοναδική τέχνη που, περισσότερο από άλλες, ενώνει όλους τους πολιτισμούς, διατρέχει την έκθεση. Από το Bauhaus στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, και από τη βιομηχανική στην πολιτισμική ιστορία, η έκθεση δίνει μια νέα διάσταση στην ιστορία του νήματος, προσεγγίζοντάς το ως συμβάν που λαμβάνει χώρα σε υλικό, πνευματικό, οπτικό και οικονομικό επίπεδο και μπορεί να σχηματίσει σύνθετες κατασκευές κάθε είδους.

Concept curators: Inka Gressel (ifa), Susanne Weiß (ifa)

Συνεπιμελητές έκθεσης Θεσσαλονίκης: Christian Oxenius, Θούλη Μισιρλόγλου & Δόμνα Γούναρη (MOMus-ΠΚΤ)

KαλλιτέχνεςNancy Atakan, Μαρία Βαρελά, Ulla von Brandenburg, The Callas, Ειρήνη Γκόνου, Φωτεινή Γουσέτη, Noa Eshkol, Andreas Exner, Uli Fischer, Zille Homma Hamid, Heide Hinrichs, Olaf Holzapfel, Christa Jeitner, Elisa van Joolen & Vincent Vulsma, Kalos&Klio, Eva Meyer & Eran Schaerf, Χριστίνα Μήτρεντσε, Karen Michelsen Castanon, Άγγελος Πλέσσας, Judith Raum και Franz Erhard Walther, Dardan Zhegrova

Η είσοδος στον χώρο γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (εντός τελευταίων τριών μηνών). Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.