ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

«Το ταξίδι του Οδυσσέα»: Παράσταση αφήγησης με συνοδεία μουσικής για παιδιά
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

«Το ταξίδι του Οδυσσέα»: Παράσταση αφήγησης με συνοδεία μουσικής για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Α΄- Γ΄ Δημ

Ο  Φρεντ Μπουασονά ακολουθεί τα χνάρια της Οδύσσειας του Ομήρου συνδέοντας το ορατό με το αόρατο και αφηγείται μέσα από τις φωτογραφίες του το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα. Οι αντικατοπτρισμοί του Μπουασονά γίνονται αφορμή για να ταξιδέψουμε νοερά, να μιλήσουμε, να φανταστούμε και να μάθουμε τις περιπέτειες του ήρωα, ρίχνοντας φως στο ηρωικό παρελθόν της συλλογικής φαντασίωσης.

Παρακολουθούμε το ταξίδι του Οδυσσέα και αφηγούμαστε τις περιπέτειές του στους Λαιστρυγόνες τους ανθρωποφάγους γίγαντες, στη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, στη μαργαριταρένια θάλασσα των Σειρήνων, στο σκοτεινό μονοπάτι του Κάτω Κόσμου, στο δάσος της Κίρκης.

Η μουσική και το τραγούδι, αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης δημιουργεί εικόνες φαντασίας που μεταμορφώνουν την πραγματικότητα.

Εικόνες, λόγια και τραγούδια σμίγουν με τις μνήμες, το ταξίδι του Οδυσσέα και το αποτύπωμα του φωτογραφικού φακού.

 

Βιογραφικά

Η Ανθή Θάνου γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε Νηπιαγωγός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο μεταπτυχιακά πιστοποιήθηκε για εξειδικευμένη επιμόρφωση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το παραμύθι στην εκπαίδευση: δημιουργική ανάγνωση και αξιοποίηση».

Το 1999 αποφάσισε να ταξιδέψει στον κόσμο των παραμυθιών. Συντροφιά της είχε ένα σακούλι γεμάτο παραμύθια. Συχνά όλα αυτά τα χρόνια κοντοστέκεται και αφηγείται παραμύθια σε Μουσεία (από το 2009 συνεργάζεται με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης καθώς επίσης και με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, προγράμματα αφήγησης για παιδιά και ενήλικες με αφορμή εκθέματα από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις τους ), σε Θέατρα, Μουσικές σκηνές, Πολιτιστικά Κέντρα, Φυλακές, Βιβλιοθήκες (συνεργάστηκε σε προγράμματα φιλαναγνωσίας των βιβλιοθηκών του Έβρου , Ξάνθης και Βέροιας), σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα (Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα, φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου, Αθηνών) και στο εξωτερικό στη Γαλλία, Νορβηγία και Κύπρο.

Συμμετέχει σε πανεπιστημιακά συνέδρια με αφηγήσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Διοργανώνει βιωματικά εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης προσπαθώντας να επι-κοινωνήσει την τέχνη της και να μοιραστεί ιστορίες με άλλους. Συνεργάζεται με το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοση Μύθων και Παραμυθιών» και διδάσκει στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Το Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο CD «Ούτε 'γω ήμουνα εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε» από τις μουσικές εκδόσεις «Polytropon», το 2013 «το Δαφνοκού» βιβλίο- CD εκδόσεις «ΠΑΚΕΘΡΑ» », το 2016 «Ο βασιλιάς των πουλιών. . .» βιβλίο - CD, εκδόσεις Βάρφη, το 2018 «Παραμυθάκι Ρεβιθάκι» βιβλίο- CD, εκδόσεις Τζιαμπίρη και το 2021 το βιβλίο- CD «Φτου ξελευτερία», εκδόσεις Τζιαμπίρη.

Ο Αλέξανδρος Μακρής γεννήθηκε στην Κατερίνη. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία εννιά ετών στο ωδείο Κατερίνης. Είναι διπλωματούχος κλασικής κιθάρας. Εργάζεται ως δάσκαλος κιθάρας σε ωδεία και μουσικές σχολές, ενώ παράλληλα ασκεί την τέχνη της ηχοληψίας.

Συμμετέχει σε μουσικά σχήματα της Θεσσαλονίκης  πραγματοποιώντας συναυλίες  σε  μουσικές σκηνές της πόλης, ενώ επενδύει μουσικά παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών σε συνεργασία με την αφηγήτρια Ανθή Θάνου.

 

Χρηστικές πληροφορίες

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς βαθμίδων από την προσχολική ηλικία έως Γ' Δημοτικού

  • Ημέρες και ώρες: κάθε Τετάρτη από τις 6 Νοεμβρίου, στις 9:00 & στις 11:00, εκτός από την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.
  • Διάρκεια παράστασης: 45΄-50΄
  • Εισιτήριο: 5 ευρώ/μαθητή

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 566716