Χριστουγεννιάτικες κάρτες με έμπνευση από τη Ρωσική Πρωτοπορία!
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ομίλου Μαθηματικών του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με το MOMus - Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, προσφέρουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες με μαθηματικές-εικαστικές δημιουργίες για να στείλετε τις χριστουγεννιάτικες ευχές σας.

Οι κάρτες, οι οποίες σχεδιάστηκαν από τους μαθητές του Ομίλου Μαθηματικών, είναι εμπνευσμένες από την ιδέα της Παραγωγικής Τέχνης και υλοποιούν τις μαθηματικές ιδέες των Ψηφιδώσεων (πλακοστρώσεων/tessellations) και των Ισομετριών που έχουν χρησιμοποιηθεί διαχρονικά στις εικαστικές και διακοσμητικές τέχνες. Την ιδέα της Παραγωγικής Τέχνης ανέδειξαν σημαντικοί καλλιτέχνες της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Έργα τους από τη συλλογή του Μουσείου έδωσαν την ιδέα και την έμπνευση για αυτή τη δράση.

Τις κάρτες μπορείτε να κατεβάσετε εδώ και να τις χρησιμοποιήσετε σε ηλεκτρονική μορφή ή να τις τυπώσετε. Κάνοντας κλικ πάνω στην κάρτα που σας αρέσει θα μεταβείτε στο Google Drive που είναι αποθηκευμένες και από εκεί μπορείτε να κάνετε Λήψη/Download. Οι κάρτες διατίθενται σε τέσσερις εκδοχές: α) στα ελληνικά χωρίς ευχές, για να γράψετε τις δικές σας ευχές, β) στα ελληνικά με την επίκαιρη ευχή «covid free 2021», γ) στα αγγλικά χωρίς ευχές, για να γράψετε τις δικές σας ευχές και δ) στα αγγλικά με την επίκαιρη ευχή «covid free 2021».

 

Λίγα λόγια για το μαθηματικό υπόβαθρο των εικαστικών σχεδίων των καρτών

Στα σχέδια των καρτών υλοποιούνται οι μαθηματικές ιδέες των ψηφιδώσεων (πλακοστρόσεων/tessellations) και των ισομετριών, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί διαχρονικά στις εικαστικές και διακοσμητικές τέχνες όλων των πολιτισμών που άκμασαν στον πλανήτη και με αυτή την έννοια αναδεικνύουν την καθολικότητα και παγκοσμιότητα των συγκεκριμένων μαθηματικών ιδεών.

Ψηφίδωση (πλακόστρωση/tessellation/tiling) είναι μία κάλυψη του επιπέδου με σχήματα (ίδια ή διαφορετικά, κανονικά ή μη κανονικά, με περιοδικό ή μη περιοδικό τρόπο) έτσι ώστε να μην αφήνουν κενά και να μη δημιουργούν επικαλύψεις.

Iσομετρίες είναι οι γεωμετρικοί μετασχηματισμοί (διαδικασίες που αντιστοιχίζουν σημεία του επιπέδου σε άλλα σημεία του επιπέδου) οι οποίοι δεν αλλοιώνουν το σχήμα του αντικειμένου που μετασχηματίζεται. Οι ισομετρίες είναι πιθανόν να είναι οι αρχαιότερες μαθηματικές ιδέες που επινοήθηκαν καθώς υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα στα οποία παρουσιάζονται ισομετρίες από την παλαιολιθική εποχή.

Στα σχέδια των καρτών υλοποιούνται οι ισομετρίες της εξαπλής, της τριπλής και της διπλής στροφής (6-fold, 3-fold, 2-fold rotation). Στη διπλανή κάρτα τα στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι τα κέντρα των στροφών. Συγκεκριμένα, τα δύο είδη τριγώνων είναι κέντρα δύο ειδών τριπλών στροφών, οι κύκλοι είναι κέντρα εξαπλής στροφής και τα μικρά τετράγωνα είναι κέντρα διπλών στροφών. Στα σχέδια των καρτών, υλοποιούνται επίσης ψηφιδώσεις που καλύπτουν όλο το επίπεδο, οι οποίες στα συγκεκριμένα σχέδια διακόπτονται προκειμένου να σχηματίσουν το περίγραμμα ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου.

  • Ερμίνα Γιαννουλάκη

  • Φωτεινή Φώτη

  • Αθηνά Τσιρίδου