Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης 2022 στο MOMus
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

15 Απριλίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης στο MOMus

 

 

 «Αν η ιδέα αποτελεί την πρώτη ύλη, η δημιουργία είναι η ύφανση των ιδεών σε ένα υπόβαθρο που, συλλογικά, διαπερνά τον χώρο και τον χρόνο και υποστηρίζει τη βάση της κοινής εμπειρίας του κόσμου. Μια σκέψη ξεκινά σαν μια απομονωμένη πινελιά, μια νότα που προστίθεται στο υπόβαθρο, ταξιδεύει, συναντάται με άλλες, και όλες σαν σμήνος διακλαδίζονται, συγκλίνουν και αποκλίνουν, αλλάζουν μορφή, εμπνέουν και ενώνουν.

Η τέχνη, σαν έκφραση και επικοινωνία, βρίσκει σπίτι στο αστικό περιβάλλον, που αντιπροσωπεύει την κοινωνική φύση του ανθρώπου, την τάση του να ζει σε ομάδες, και την ικανότητά του να δημιουργεί εννοιολογικούς χώρους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερα από το άθροισμα των συστατικών του μερών, και αποτελούν τον οικείο χώρο της δημιουργικότητας και την πηγή της έμπνευσης».

Με αυτά τα λόγια απαντά στο ερώτημα «Τι είναι η Τέχνη;», η ομάδα Die Wolke art group, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης 2022. Το MOMus γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης επιδιώκοντας να προσδιορίσει μια οπτική αποτύπωση της Τέχνης και θέτει το ίδιο ερώτημα σε διαφορετικούς εικαστικούς. Φέτος, απευθύνει το ερώτημα στην Die Wolke art που δημιούργησε για το MOMus ένα graphic animation, με μια ιδέα που μετατρέπεται σε δημιουργία και βρίσκει καταφύγιο στο αστικό περιβάλλον.  

To graphic animation φιλοξενείται στην ιστοσελίδα www.momus.gr και στα social media του MOMus (facebook @MOMusMuseums, instagram @momus_museums, youtube MOMus Museums).

Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης καθιερώθηκε το 2019 από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO με στόχο την εξέλιξη, διάχυση και την απόλαυση της τέχνης. Όπως αναφέρει η σχετική περιγραφή «Η τέχνη καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την πολιτιστική πολυμορφία για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανταλλαγή γνώσεων και στην ενθάρρυνση της αναζήτησης και του διαλόγου. Η Τέχνη είχε πάντα αυτές τις ιδιότητες και θα συνεχίσει να τις έχει αν υποστηρίζονται περιβάλλοντα όπου καλλιτέχνες και καλλιτεχνική ελευθερία προωθούνται και προστατεύονται. Με αυτόν τον τρόπο, η προώθηση της ανάπτυξης της Τέχνης ενισχύει επίσης τον εσωτερικό μας κόσμο ώστε να επιδιώξουμε και να δημιουργήσουμε έναν ελεύθερο και ειρηνικό κόσμο για το σύνολο. Κάθε χρόνο, στις 15 Απριλίου, οι εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ καλλιτεχνικών δημιουργιών και κοινωνίας, ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την ποικιλία των καλλιτεχνικών εκφράσεων και υπογραμμίζουν τη συμβολή των καλλιτεχνών στην αειφόρο ανάπτυξη. (…)». https://en.unesco.org/commemorations/worldartday

 

by Die Wolke art group

animation - Aliki Iosafat

music / sound design - dani joss

original artwork / ink and acrylic on paper - Rinette Josafat

die-wolke.org