Συναυλία “Σονάτες και ιντερλούδια” του John Cage σε ζωντανή εκτέλεση από τον Λετονό πιανίστα Juris Žvikovs
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Συναυλία “Σονάτες και ιντερλούδια” του John Cage

σε ζωντανή εκτέλεση από τον Λετονό πιανίστα Juris Žvikovs

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022, 18:30

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO)

Είσοδος ελεύθερη

 

To Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής παρουσιάζει το έργο του John Cage “Σονάτες και ιντερλούδια” σε ζωντανή εκτέλεση από τον Λετονό πιανίστα Juris Žvikovs. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου 2022, 6:30μμ στο στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.
 
Οι “Σονάτες και Ιντερλούδια”, αποτελούν ένα εμβληματικό έργο για πιάνο του 20ού αιώνα. Πρόκειται για ένα έργο σταθμό που δικαίως θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα του συνθέτη. Η εσωτερική δομική πολυπλοκότητα, σε συνδυασμό με την ακουστική προσιτότητα, προσδίδουν στο έργο μια ιδιαίτερη  λάμψη ανάμεσα στο μεγάλο πιανιστικό ρεπερτόριο αυτού του είδους.
 
Το έργο “Σονάτες και Ιντερούδια” είναι σύνθεση του 1948. Αποτελείται από 16 σονάτες και 4 πιο ελεύθερα δομημένα  ιντερλούδια. O Cage δήλωνε πως “η χρήση της τεχνικής της προετοιμασίας του πιάνου δεν αποτελεί κριτική στο όργανο, αλλά μια απλή πρακτική πρόταση”. Η προετοιμασία μεταμορφώνει και διευρύνει την ακουστική παλέτα του πιάνου, αναδεικνύοντας μία σχεδόν απεριόριστη συλλογή από κρουστούς ήχους, βουητά και καμπανοειδείς ήχους. Η προετοιμασία περιλαμβάνει την τοποθέτηση μεγάλου αριθμού “σιγαστήρων” από ποικίλα υλικά (βίδες, κομμάτια από πλαστικό και λάστιχο, γόμες κ.α.) ανάμεσα στις χορδές του πιάνου. Παρά τις πολύ λεπτομερείς οδηγίες για την ακριβή τοποθέτηση των αντικειμένων μέσα στο πιάνο, κάθε προετοιμασία αναπόφευκτα είναι διαφορετική, καθιστώντας έτσι την κάθε εκτέλεση μια μοναδική ηχοχρωματική εμπειρία. 

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022| 18.30
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Εγνατία 154, Εκθεσιακός χώρος ΔΕΘ HELEXPO Θεσσαλονίκη.
Είσοδος δωρεάν, Covid Free

Η είσοδος στο μουσείο γίνεται με την επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (εντός των τελευταίων τριών μηνών). Το πιστοποιητικό (σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή) μαζί με ένα έγγραφο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα / διαβατήριο / δίπλωμα οδήγησης ) θα ελεγχθούν κατά την είσοδο στον χώρο.