Μενου

5 Μαρτίου 2024

Νέα-Ανακοινώσεις
Προγραμματισμός & στρατηγικό πλάνο 2024

Έχοντας ήδη ολοκληρώσει το πρώτο σκέλος μιας μεγάλης προσπάθειας οργανωτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του φορέα που έφεραν άμεσα αποτελέσματα, ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, το MOMus, σχεδιάζει, προτείνει, συστήνει τις νέες του παραγωγές για το 2024. Ατομικές, ομαδικές, διαδραστικές και διαθεματικές εκθέσεις ορίζουν τη βάση της δραστηριότητας του Οργανισμού σε όλους τους χώρους του στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, τροφοδοτούν και προωθούν τον διάλογο γύρω από ερωτήματα όπως τι είναι η τέχνη και πώς αυτή αλλάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων ή πώς προωθεί την προβληματική γύρω από το μέλλον, λειτουργούν ως άξονες ανάπτυξης γύρω από έννοιες όπως η κοινωνική αλλαγή και συνοχή, η ευημερία, η ορατότητα, η ισότητα, η πολυφωνία, η μνήμη, η εξωστρέφεια, με τελικό στόχο την πυροδότηση της δημιουργικότητας και της φαντασίας για το επόμενο αύριο. 

 

Σύγχρονοι εικαστικοί αλλά και σημαντικοί εκπρόσωποι άλλων περιόδων, καλλιτεχνικές ομάδες, συλλογικότητες, φορείς, πανεπιστημιακά τμήματα, ακόμη και οι ίδιοι οι χώροι του, «πρωταγωνιστούν» και συμπράττουν στον προγραμματισμό του MOMus για το 2024. Τον εκπαιδευτικό ρόλο του Οργανισμού θα συνθέσουν προγράμματα για κάθε ηλικία, δραστηριότητες επιστημονικού, ερευνητικού και εργαστηριακού χαρακτήρα, ενώ η εκδοτική παρουσία προβλέπεται και φέτος πολυδιάστατη.

 

Δείτε εδώ όλη τη συνέντευξη Τύπου: https://www.youtube.com/watch?v=nPbGGQyN7-4

Δείτε εδώ όλο το δημοσιογραφικό υλικό: https://shorturl.at/hiov5

Βρείτε συνημμένο παρακάτω το pdf της παρουσίασης από τη συνέντευξη Τύπου. 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ 

#MOMusModern

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη)

  • Man Ray. Γυμνά / Έως 04 Απριλίου 2024 
  • Solomon Nikritin (1898-1965). Ακούγοντας τη ζωή / Έως 21 Απριλίου 2024
  • Αφιέρωμα στον πειραματικό κινηματογράφο της Μaya Deren / 15 – 24 Μαρτίου 2024
  • Σχεδιάζοντας το μέλλον. Σχέδια ζωγραφικής, αρχιτεκτονικής και ντιζάιν από τη συλλογή Κωστάκη / 15 Μαΐου – 27 Οκτωβρίου 2024 
  • Έκθεση με έργα της συλλογής Κωστάκη στο Colección del Museo Ruso στη Μάλαγα / 13 Ιουνίου 2024 – Φεβρουάριος 2024
  • Pablo Picasso. Εξορία και Νοσταλγία / 25 Ιουνίου – 27 Οκτωβρίου 2024
  • Η πρωτοπορία στον σχεδιασμό υφάσματος. Αφιέρωμα στην Anna Andreeva και στις γυναικείες κολεκτίβες της παραγωγικής τέχνης / 20 Νοεμβρίου 2024 – 16 Μαρτίου 2025 

 

#MOMusContemporary

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη)

  • Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για το επόμενο αύριο / 11 Μαΐου – 17 Νοεμβρίου 2024
  • Thessaloniki International Digital Arts Festival / 28 Νοεμβρίου 2024 – 12 Ιανουαρίου 2025
  • Future Perfect / 28 Νοεμβρίου 2024 – Μάρτιος 2025

 

#MOMusPhotography

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

  • Nelly’s / Έως 28 Απριλίου 2024 
  • Ιστορίες της / Herstories / 17 Μαΐου – 15 Σεπτεμβρίου 2024
  • 5ο Συνέδριο Fast Forward «Hidden (hi)stories: new perspectives of women’s phοtographies» / 17 – 19 Μαΐου 2024 
  • Από τη στεροσκοπία στο 3D / 04 Οκτωβρίου – 12 Ιανουαρίου 2025

 

#MOMusExperimental

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών 

  • Δημήτρης Παπαϊωάννου. Inside / 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης / 08 – 17 Μαρτίου 2024
  • Ένας δικός τους τόπος. Πειραματικό εργαστήριο-έκθεση / 21 Μαρτίου – 07 Απριλίου 2024
  • ΈλληΧρυσίδου. Αrt in social politics brings chance / 11 – 18 Απριλίου 2024
  • Βασίλης Αλεξάνδρου. Πολιτικά νωθρό / Politically rekt / 25 Απριλίου – 12 Μαΐου 2024
  • Ιστορίες της / Herstories / 17 Μαΐου – 15 Σεπτεμβρίου 2024
  • Stereoma. Φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών / 20 Σεπτεμβρίου – 27 Οκτωβρίου 2024
  • We are all made of stars. A Video Art & New Media Project / Δεκέμβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025

 

#MOMusAlexMylona

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα) 

  • Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία / Έως 14 Απριλίου 2024
  • 4 Καλλιτέχνιδες, 4 Στάσεις

#1 Άλεξ Μυλωνά: Διά χειρός / 20 Απριλίου – 09 Ιουνίου 2024

#2 Ira Waldron / 20 Ιουνίου – 30 Αυγούστου 2024

#3 Στεφανία Στρούζα / 12 Σεπτεμβρίου – 13 Οκτωβρίου 2024

#4 Ράνια Εμμανουηλίδου / 24 Οκτωβρίου 2024 – Ιανουάριος 2025 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Το MOMus οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά διαμορφωμένα για όλες τις ηλικιακές ομάδες, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες παιδαγωγικές τάσεις. Συνδέεται με ερευνητικά κέντρα και μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, προωθεί ειδικές ξεναγήσεις στις εκθέσεις για το κοινό, σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστήρια καθώς και ψηφιακές πλατφόρμες και πρωτότυπα εκπαιδευτικά παιχνίδια. Συμμετέχει σε μεγάλα εθνικά και διεθνή προγράμματα ψηφιακής τεχνολογίας, δημιουργεί περιβάλλοντα σεβασμού και ενσυναίσθησης για την ενεργοποίηση της κοινωνικοποίησης ατόμων με κοινά βιώματα. Τέλος, και για τη φετινή χρονιά, το MOMus δραστηριοποιείται ενεργά με πολυδιάστατη παρουσία στον εκδοτικό χώρο, όπως με την παραγωγή καταλόγων περιοδικών εκθέσεων, μεγάλων διοργανώσεων και την επανέκδοση σπάνιων εκδόσεων. 

 

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ & MOMus

Η κλιματική κρίση είναι ίσως ο σημαντικότερος υπαρξιακός κίνδυνος για την ανθρωπότητα και ο χώρος του πολιτισμού δεν μπορεί να μένει αμέτοχος. Τα μουσεία έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην ανθεκτικότητα του κλίματος, και παράλληλα να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση και τη θετική αλλαγή στις κοινότητές τους. 

 

Η ολοκληρωμένη στρατηγική που έχει εκπονήσει το MOMus για τη διετία 2024-2025, ευθυγραμμίζεται με τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού, ενσωματώνει τη δράση για το κλίμα στις βασικές δραστηριότητες των μουσείων του, ενώ βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση και επικαιροποίηση. 

 

Το στρατηγικό πλάνο του MOMus για την κλιματική κρίση αφορά στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσα από κινήσεις βελτίωσης των κτιριακών δομών του και την αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του, την εκπαίδευση και την ενημέρωση του προσωπικού και του κοινού με ειδικά προγράμματα, την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών σε όλες τις εκφάνσεις δραστηριότητας του φορέα όπου αυτό είναι δυνατόν (φωτισμός, θέρμανση, ψύξη, εκδόσεις, απορρίμματα, μετακινήσεις), τον περιορισμό εκπομπών αερίων και ηλεκτρικής ενέργειας, την ενσωμάτωση των εννοιών της επανάχρησης, της ανακύκλωσης, τη στρατηγική συνεργασία του φορέα με οργανισμούς, ερευνητικά ιδρύματα, εταιρείες, ομάδες που προωθούν την κατανόηση και τη δράση για την κλιματική κρίση.

 

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Θέτοντας ως στόχο την ανάδειξη του MOMus σε παγκόσμιο τοπόσημο πολιτισμού, οι στρατηγικοί άξονες ανάπτυξης και δράσης του Οργανισμού συνοψίζονται στη συμμετοχικότητα και την απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού σε όλες τις δράσεις του Οργανισμού, στην ενδυνάμωση και τη δια βίου μάθηση ανθρώπινου δυναμικού και του κοινού, στη συμπεριληπτική αντίληψη και την ολιστική προσέγγιση των δράσεων και των εκθέσεων, στην παραγωγικότητα, την κοινωνική ευθύνη και την εμβάθυνση της εμπειρίας, στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. 

 

Οι ανθρώπινοι πόροι είναι στο επίκεντρο του συγκεκριμένου σχεδίου, μαζί με τη συμμετοχή σε μεγάλα προγράμματα όπως το Ταμείο Ανάπτυξης, τις προσκλήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την δικτύωση με την επιχειρηματική κοινότητα και άλλους φορείς, για την ανάπτυξη των εσόδων του Οργανισμού, πέρα από την ανοδική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Σειρά ομιλητών από τη συνέντευξη Τύπου (από αριστερά) 

Μαρία Τσαντσάνογλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Φανή Τσατσάια, Γενική Διευθύντρια MOMus

Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ MOMus

Θούλη Μισιρλόγλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης & MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Ηρώ Κατσαρίδου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Φωτογραφία: Αντώνης Βλάχος, Dana Huetz