Παρουσίαση δίσκου «Η Προσέγγιση» του Κωστή Δρυγιανάκη
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Παρουσίαση δίσκου «Η Προσέγγιση» του Κωστή Δρυγιανάκη

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 20:00

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

«Διάφορα όνειρα, δεν τα κατέγραψα στην ώρα τους. Ταξιδεύουμε με την Όλια και τη γιαγιά της. Με πλοίο, ίσως, ή με υποβρύχιο; Παρατηρούμε τα ψάρια πίσω μας, μεγάλα, σαν οξύρρυγχοι, σε ένα νερό φωτεινό κίτρινο σαν ενυδρείο· αυτή η εικόνα προέρχεται προφανώς από το Μιρ Βκούσα, όπου πουλιούνται οξύρρυγχοι σε ενυδρεία. Κάτι επίσης έχει να κάνει με σούπα, ίδιο χρώμα φωτεινό κίτρινο, κόκκινα ψιλοκομμένα χορταρικά. Μετράμε μερίδες με βαθύ κουτάλι. Μήπως ταξιδεύουμε μέσα σε σούπα; Επίσης κάπου εμφανίζεται με τεράστια μαύρη BMW με ένα μικροσκοπικό κάθισμα για τον οδηγό. Σε βενζινάδικο».  

Τον νέο του δίσκο «Η Προσέγγιση» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2019 παρουσιάζει ο Κωστής Δρυγιανάκης την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 20:00 στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών. Πρόκειται για έναν δίσκο, όπου ο Κωστής Δρυγιανάκης συνεργάζεται στα κείμενα και στην αφήγησή τους με τους Θανάση Χονδρό & Αλεξάνδρα Κατσιάνη (Δημοσιοϋπαλληλικό Ρετιρέ) και τον Θάνο Κόη (Lost Bodies). Τη μουσική υπογράφει ο ίδιος, ωστόσο συνεργάζεται και με γνωστά ονόματα της εγχώριας πειραματικής -και όχι μόνο- σκηνής, όπως ο Νίκος Βελιώτης (τσέλο), ο Χρήστος Τζιτζιμίκας (φωνητικά), ο Παύλος Παυλίδης (σαξόφωνο, κιθάρα κ.ά.), ο Κώστας Παντόπουλος (κιθάρα, κλαρινέτο και σάζι), η Έλενα Κακαλιάγκου (γαλλικό κόρνο), η Αγάπη Ζάρδα (τρομπέτα, μπάσο κ.ά.), ο Αλέξης Καραβέργος (κιθάρα, πιάνο, ηλεκτρονικά) και ο Χάρης Κουτσοκώστας (ηλεκτρονικά, μπαλόνι, γάντι).

Ιστορίες αληθινές αλλά και φανταστικές και όνειρα, με εικόνες από ζωολογικούς κήπους, προβληματισμούς για την τέχνη, μια αποτυχημένη κλοπή εσωρούχων, ταξίδια μέσα σε σούπες, δεμένα μέσα σε ένα υφάδι μουσικών και ηχητικών επεισοδίων, συνθέτουν ένα ποιητικό ηχητικό σώμα που εστιάζει στις αντιπαραθέσεις και στις μεταβάσεις αλλά και στη συνύπαρξη, ενώ ταυτόχρονα υπηρετεί βαθιά στοχαστικές αναγνώσεις. 

Την παρουσίαση θα πραγματοποιήσουν η Δανάη Στεφάνου (μουσικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ) και ο Σάκης Παπαδημητρίου (πιανίστας, συνθέτης και συγγραφέας), ενώ κάποιοι από τους συμμετέχοντες του δίσκου θα συμβάλουν με σύντομες παρεμβάσεις.

Βιογραφικό καλλιτέχνη:
Ο Κωστής Δρυγιανάκης ζει και εργάζεται στον Βόλο. Είναι μουσικός που δραστηριοποιείται στο χώρο της ηλεκτροακουστικής μουσικής, του αυτοσχεδιασμού και του πειραματικού ήχου από τη δεκαετία του ‘80. Κατασκευάζει τη μουσική του με βάση ηχογραφήματα, αξιοποιώντας κάθε είδους ηχοληπτικά μέσα, από παλιές μαγνητοταινίες ως ψηφιακά αρχεία. Μέσα από τις συνθέσεις του ο Κωστής Δρυγιανάκης επικεντρώνεται στη γλυπτική των ήχων όπως και στην οπτικότητα της μουσικής, αντιμετωπίζοντας τη μουσική σαν μια πηγή εικόνων, και χρησιμοποιώντας έτσι το όνομα Οπτική Μουσική για την ομάδα-ετικέτα που ενεργοποίησε τη δεκαετία ’80.
https://costisdrygianakis.wordpress.com/

Info:
Παρουσίαση δίσκου «Η προσέγγιση» | Κωστής Δρυγιανάκης
Ημερομηνία: 21 Φεβρουαρίου 2020 @20:00
Χώρος: MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)