Μενου

12 Φεβρουαρίου 2024

Νέα-Ανακοινώσεις
Παραχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης του ελληνικού τμήματος του αρχείου Boissonnas στο MOMus.

Με μεγάλη χαρά και τιμή ανακοινώνουμε ως MOMus ότι με απόφασή του το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην παραχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης του ελληνικού τμήματος του αρχείου Boissonnas στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης για 49 χρόνια, με τη δυνατότητα παράτασης. Η σημαντική αυτή πράξη όχι μόνο αναδεικνύει την εμπιστοσύνη του Υπουργείου στον Οργανισμό μας, αλλά υπογραμμίζει επίσης την κοινή δέσμευση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προώθηση των τεχνών.

 

Το αρχείο Boissonnas, γνωστό για τα σπάνια και μεγάλης αξίας τεκμήριά του, κατέχει ιδιαίτερη θέση στην πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της χώρας μας, γεγονός που αποδεικνύεται από τον χαρακτηρισμό του ως κινητό μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων το 2012. Η παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συνοδεύεται από τη βαθιά ευθύνη του φορέα μας να προστατεύσει, να παρουσιάσει και να διεξάγει έρευνα σχετικά με το συγκεκριμένο αρχείο, διασφαλίζοντας ότι αυτό θα συνεχίσει να εμπνέει και να εκπαιδεύει τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

 

Εκφράζονται θερμές ευχαριστίες στην Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη και όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την αμέριστη υποστήριξη και την πίστη τους στην αποστολή του MOMus. 

 

Το MOMus δεσμεύεται να τηρήσει τα υψηλότερα πρότυπα φροντίδας για το αρχείο Boissonnas. Δεσμευόμαστε να διαθέσουμε όλους τους απαραίτητους πόρους για την προστασία του, να επιμεληθούμε εκθέσεις που αναδεικνύουν τη σημασία του και να προωθήσουμε την ακαδημαϊκή έρευνα που αποκαλύπτει τις ιστορίες και το ιστορικό του πλαίσιο. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε το αρχείο προσιτό στο ευρύτερο κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια εκτίμηση της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.


Αυτή η σημαντική περίσταση σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του αρχείου Boissonnas και του MOMus. Ανυπομονούμε για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτή παραχώρηση και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα μοιραστούμε τους θησαυρούς του αρχείου Boissonnas με τον κόσμο.


Επικοινωνία για περισσότερες πληροφορίες στο info.photography@momus.gr

 

Το αρχείο Boissonnas 

Το ελληνικό τμήμα του αρχείου Boissonnas αφορά λήψεις του Fred Boissonnas αλλά και των γιών του Edmond-Édouard και Henri-Paul Boissonnas και αποτελείται από 17.790 αντικείμενα, γυάλινες πλάκες, ζελατίνες, εκτυπώσεις και αρνητικά που συγκεντρώθηκαν από τους συγκεκριμένους φωτογράφους κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στην Ελλάδα κατά τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Επίσης, περιλαμβάνει υλικό από τους σταθμούς μετεπιβίβασής τους στη Μεσόγειο, αποσπάσματα ταξιδιωτικών ημερολογίων και καταγραφών, αλληλογραφία μεταξύ μελών της οικογένειας, συνεργατών τους ή ιστορικών προσώπων της εποχής, άρθρα και δημοσιεύσεις του Fred Boissonnas σχετικά με τις φωτογραφικές του περιηγήσεις στην Ελλάδα, καρτέλες αρχειοθέτησης του φωτογράφου και αντίτυπα λευκωμάτων με φωτογραφίες του οικογενειακού στούντιο.