«Κλιματική Βουλή. Αφηγήσεις του μη ανθρώπινου» στην 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Τι θα γινόταν αν το περιβάλλον μπορούσε να μιλήσει από μόνο του, δηλαδή, αν δινόταν φωνή σε μη ανθρώπινα όντα και πράγματα για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της πολιτικής του πλανήτη σχετικά με την κλιματική αλλαγή; Τι θα γινόταν αν όλα τα όντα και πράγματα που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και τις ανθρώπινες ενέργειες μπορούσαν να ενωθούν και να συναντηθούν για μια διαβούλευση; Τι θα συζητούσαν; Και ποιες αποφάσεις θα έπαιρναν;

Η Κλιματική Βουλή. Αφηγήσεις του μη ανθρώπινου βασισμένη στο βραβευμένο έργο Climate Parliament of all Beings and Non-Beings των καλλιτεχνικών ομάδων metagarten (Amelie Hensel και Judith Henning, Αμβούργο, Γερμανία) και helfersyndrom (Steffen Lars Popp, Όφενμπαχ, Γερμανία) και εμπλουτισμένη με τις αφηγηματικές, μεθοδολογικές φόρμες του Γιάννη Αγγελή (Μπαντ Χόμπουργκ, Γερμανία), έρχεται στο MOMus και στην 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η δράση αυτή είναι η σύνθεση μιας καλλιτεχνικής προσέγγισης που βασίζεται στη δημιουργικότητα, την αφήγηση ιστοριών, τις κοινοτικές πρακτικές, την κινητοποίηση και την ενσυναίσθηση.

Στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε, δημιουργήσαμε στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έναν χώρο όπου το έργο παρουσιάζεται με ενημερωτικό και προσομοιωτικό τρόπο για να κινήσει την περιέργεια των πολιτών και να τους εμπνεύσει να γίνουν μέλη-πρεσβευτές της Κλιματικής Βουλής. Οι επισκέπτες της έκθεσης έρχονται σε επαφή με αντικείμενα, πληροφοριακό και εποπτικό υλικό σχετικό με την κλιματική αλλαγή καθώς και καλλιτεχνικά έργα. Ο χώρος της δράσης περιλαμβάνει «γωνίες αναστοχασμού» για ανάγνωση, προβληματισμό και συζήτηση και αποτελεί έναν καμβά για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών επί τόπου.

● Καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής: Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

 

Οι συμμετέχοντες αφού επιλέξουν το μη ανθρώπινο ον ή πράγμα που θα αντιπροσωπεύσουν, συμπληρώνουν ηλεκτρονικά τη φόρμα συμμετοχής στον σύνδεσμο https://bit.ly/3PL9VrA

ή την έντυπη μορφή της που διατίθεται στον χώρο της δράσης και την παραδίδουν στην υποδοχή του μουσείου.

 

● Ξενάγηση: Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, 16:00

● 1ο εργαστήριο: Κυριακή 22 Ιανουαρίου, 16:00-18:30 και Κυριακή 29 Ιανουαρίου

Πρόκειται για ένα αφηγηματικό εργαστήριο γνωριμίας στο οποίο οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν την έμπνευσή τους, σκέψεις και απόψεις με στόχο να συνδεθούν μεταξύ τους. Παράλληλα, θα εντρυφήσουν σε μυστικά της αφηγηματικής τέχνης. Η συμμετοχή στο εργαστήριο κρίνεται υποχρεωτική.

● 2ο εργαστήριο: Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, 11:00-15:00

Στο εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες θα λάβουν βοήθεια για τη δημιουργία του ήχου του μη ανθρώπινου όντος ή πράγματος το οποίο έχουν επιλέξει. Επιπλέον θα λάβουν χρήσιμες συμβουλές για το κοστούμι και τα σκηνικά αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσουν και θα συζητήσουν τυχόν δυσκολίες ή απορίες σχετικά με την αντιπροσώπευσή τους. Η προσέλευση στο εργαστήριο μπορεί να γίνει κλιμακωτά κατά τις ώρες 11:00-15:00.

● Γενική πρόβα: Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, 11:00-15:00

● Κεντρική Εκδήλωση: Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, 14:30-17:30

Η τελική παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί παρουσία κοινού στο αμφιθέατρο του μουσείου. Η κάθε ομιλία δεν θα ξεπερνά τα 4΄. Οι πρεσβευτές της Κλιματικής Βουλής και το κοινό θα ψηφίσουν για να αναδείξουν τις πιο σημαντικές θέσεις για επικείμενη δράση.

● Τελετή επίδοσης ψηφίσματος: Η ημέρα και ώρα της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν σύντομα.

Οι διοργανωτές της Κλιματικής Βουλής, παρουσία και των πρεσβευτών, σε μια ιδιαίτερη τελετή, θα επιδώσουν το ψήφισμά τους στις πολιτικές αρχές της πόλης ή της περιφέρειας.

● 3ο εργαστήριο: Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, 16:00-18:30 στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι).

Στο εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τη δράση και θα συζητήσουν τις ιδέες και τις προτάσεις που προέκυψαν για τη συλλογική και βιώσιμη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η συμμετοχή στο εργαστήριο κρίνεται υποχρεωτική.

 

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μία κάρτα ελεύθερης εισόδου για δύο άτομα στα μουσεία του MOMus που φιλοξενούν την 8η Μπιενάλε, την οποία θα παραλάβουν λίγες μέρες μετά την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής από την υποδοχή του μουσείου.

 

Επικοινωνία: clima.parliament@gmail.com

 

 

Info

Κλιματική Βουλή, Αφηγήσεις του μη Ανθρώπινου

22 Ιανουαρίου - 20 Φεβρουαρίου 2023

MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ Helexpo, τηλ: 2310 240002)