Μενου

11 Ιουνίου 2024

Νέα-Ανακοινώσεις
Καλοκαιρινά εργαστήρια στο MOMus!

Δροσερά, καλοκαιρινά εργαστήρια για παιδιά… έρχονται στα μουσεία του MOMus στη Θεσσαλονίκη ­­–στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη ΔΕΘ, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών και στο Μουσείο Φωτογραφίας στο λιμάνι της πόλης– και οι διακοπές ξεκινούν!

 

Προγράμματα με «πρωταγωνιστές» έργα τέχνης, ιστορίες καλλιτεχνών και τα ίδια τα κτίρια των μουσείων, αποτελούν την πιο τέλεια πρόταση για το φετινό καλοκαίρι στην πόλη!

 

Αναλυτικά τα προγράμματα. 

 

Πρόγραμμα «Γνωρίζω το Μουσείο μέσα / έξω!»

17-21 Ιουνίου 2024 

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) 

Κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών του μουσειοπαιδαγωγικού εργαστηρίου απασχόλησης «Γνωρίζω το Μουσείο μέσα / έξω!», το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη νέα του ανακαινισμένη μορφή, θα γίνει ένας φιλόξενος τόπος εξερεύνησης και γνωριμίας με την τέχνη μέσα από συγκεκριμένες θεματικές, διαφορετικές κάθε μέρα. Εκθεσιακοί χώροι, το προαύλιο με τα υπαίθρια γλυπτά, αλλά και ολοκαίνουριοι, ανοιχτοί χώροι μετάβασης, ανάπαυλας και έμπνευσης θα αξιοποιηθούν ώστε τα παιδιά να υποδεχτούν το καλοκαίρι με τις πιο όμορφες και δημιουργικές μουσειακές εμπειρίες. 

 

Με γνώμονα το ερώτημα «τι είναι τελικά σύγχρονη τέχνη», τα παιδιά θα ανακαλύψουν το παιχνίδι μέσα από τη σύγχρονη τέχνη, θα εξοικειωθούν με βασικές εικαστικές έννοιες όπως φόρμες, γραμμές, γωνίες και καμπύλες και πάντα σε επαφή με επιλεγμένα έργα τέχνης της έκθεσης «Από εδώ και πέρα, Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο», θα πειραματιστούν με διαφορετικά καλλιτεχνικά μέσα και τεχνικές. Θα δημιουργήσουν χαρακτικά στην πρέσα, θα φωτογραφίσουν σκηνοθετημένες συνθέσεις, θα πλάσουν τους δικούς τους χαρακτήρες καθώς και μια ξεχωριστή θεατρική σκηνή. Στη συνέχεια, όλοι μαζί, θα συζητήσουμε για την τέχνη της Performance και θα οργανώσουμε την δική μας «εικαστική επιτέλεση», βάση μιας ιδέας ή/ και ενός συναισθήματος. Τέλος, θα ανακαλύψουμε τους λόγους για τους οποίους οι καλλιτέχνες πειραματίστηκαν και ενέταξαν στο έργο τους απλά, οικεία υλικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. 

 

Ομάδα σχεδιασμού και εφαρμογής: Λένα Αθανασοπούλου, Έλενα Βισέρη, Χριστίνα Μαβίνη, Έφη Σκυλίτση, Βίλλυ Πολυζούλη- Επιμελήτριες Εκπαίδευσης MOMus

 

 

Πρακτικές πληροφορίες.

 • Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-12 ετών.
 • Μέρες & ώρες συναντήσεων: Δευτέρα 17 – Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 / 10:00-13:30.
 • Η αποχώρηση θα γίνεται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας του/ της συνοδού/ κηδεμόνα.
 • Θεωρείται χρήσιμο τα παιδιά  να έχουν μαζί τους παγούρι με νερό, καπέλο, αντηλιακό και τσαντάκι φαγητού / σνακ που να μην χρειάζεται ψυγείο. Στον χώρο του Μουσείου υπάρχει ψύκτης νερού για να γεμίζουν το παγούρι τους.
 • Κόστος συμμετοχής: 80€/άτομο. Έκπτωση 15% στα αδέρφια και στους συμμετέχοντες που θα επιλέξουν πάνω από ένα εργαστήριο. 
 • Πληροφορίες-Διευκρινίσεις: τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 20, 16, 10) (Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-16:00), education.contemporary@momus.gr .
 • Οι σχετικές κρατήσεις-αγορές πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, στον παρακάτω σύνδεσμο https://cometogether.live/event/1103 .

 

 

Πρόγραμμα «Από το μηδέν vol. 4»

25-28 Ιουνίου 2024

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Μονή Λαζαριστών)  

! ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ !  

 

Πρόγραμμα «PhotoGames»

1-5 Ιουλίου 2024 

MOMus- Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι) 

Φανταστικοί κόσμοι και φωτοϊστορίες «ζωντανεύουν» αυτό το καλοκαίρι στο εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης και παιχνιδιού του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης! Θα φωτογραφίσουμε και θα φωτογραφηθούμε, θα δημιουργήσουμε άλμπουμ με την τεχνική της βιβλιοδεσία και θα διαφημίσουμε το μέλλον. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ο χώρος του Μουσείου θα μετατραπεί σε ένα εργαστήριο δημιουργικότητας και φαντασίας. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τη φωτογραφία, το βίντεο και τα εικαστικά, κατανοώντας συγχρόνως και θέματα που σχετίζονται με το φωτογραφικό μέσο. Μερικές από τις δραστηριότητες με τις οποίες θα ασχοληθούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου είναι η δημιουργία φωτογραφικών εικόνων, η διερεύνηση της έννοιας του πορτρέτου, η δημιουργία φωτοϊστοριών, καθώς και η κατασκευή φωτογραφικών άλμπουμ με την τεχνική της βιβλιοδεσίας. 

 

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Αντώνης Βλάχος - Φωτογράφος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Κοκορότσκου - Επιμελήτριες Εκπαίδευσης ΜΟΜus.

 

Πρακτικές πληροφορίες. 

 • Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας: 9-12 ετών.
 • Μέρες & ώρες συναντήσεων: Δευτέρα 1 – Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 / 10:00-13:30.
 • Η αποχώρηση θα γίνεται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας του/ της συνοδού/ κηδεμόνα.
 • Θεωρείται χρήσιμο τα παιδιά να φορούν άνετα ρούχα, να έχουν φάει πρωινό και να έχουν μαζί τους επαρκή σνακς για όλη την ημέρα, καπέλο και αντιηλιακό. Όσα παιδιά έχουν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, παρακαλούνται να τη φέρουν μαζί τους, όπως και τα καλώδια USB για σύνδεση με τον Η/Υ.
 • Κόστος συμμετοχής: 80€/άτομο. Έκπτωση 15% στα αδέρφια και στους συμμετέχοντες που θα επιλέξουν πάνω από ένα εργαστήριο. 
 • Πληροφορίες-Διευκρινίσεις: τηλ. 2310566716 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-16:00), reception.photography@momus.gr.
 • Οι σχετικές κρατήσεις-αγορές πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, στον παρακάτω σύνδεσμο https://cometogether.live/event/1103 .

Δείτε το βίντεο: https://youtu.be/4Y0aHlsijII