ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ INSPIRE PROJECT 2023
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ

INSPIRE PROJECT 2023

Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες: Μιχαήλ Καρίκης & Albert Barqué-Duran

Προθεσμία υποβολής συμμετοχών: 24 Μαρτίου 2023

  

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το MOMus προσκαλεί νέους καλλιτέχνες να πάρουν μέρος στα εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας στο πλαίσιο του προγράμματος Inspire Project 2023.

Το Inspire Project, που ξεκίνησε το 2012 στην πρώτη του μορφή, επιστρέφει φέτος στους χώρους του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo). Η διοργάνωση υπήρξε εξαρχής ένα εκτεταμένο εργαστήριο για εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες, με επικεφαλής διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Ευρώπη, και φέτος εκ νέου απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες και κοινό, προκειμένου να προωθήσει τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής έργων μέσα στο εργαστήριο.

Στη φετινή, πανηγυρική του εκδοχή, με δύο παράλληλα καλλτεχνικά εργαστήρια, το Inspire Project 2023 θα περιστραφεί γύρω από τη θεματική του Μέλλοντος, σε προγραμματική συνεργασία με την Έδρα UNESCO on Futures Research και το Millennium Project, τα οποία μοιράζονται με το Inspire Project και το MOMus το ίδιο ερευνητικό ενδιαφέρον σε σχέση με το Μέλλον.

Ο Μιχαήλ Καρίκης και ο Albert Barqué-Duran είναι οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες της φετινής διοργάνωσης και πρόκειται να αναλάβουν την οργάνωση και την διεξαγωγή των εργαστηρίων, καθώς και να καθοδηγήσουν την παραγωγική διαδικασία. Οι συμμετέχοντες νέοι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την καλλιτεχνική τους πρακτική και μεθοδολογία και να εκθέσουν τα νέα έργα που πρόκειται να δημιουργήσουν στη Θεσσαλονίκη μαζί με μια σειρά έργων των δύο προσκεκλημένων καλλιτεχνών.

Το καλλιτεχνικό εργαστήρι πρόκειται να διεξαχθεί 01-07 Απριλίου 2023 με τη συμμετοχή 40 νέων καλλιτεχνών, ενώ θα ακολουθήσουν οι εκθέσεις με τα καλλιτεχνικά έργα των εργαστηρίων και των έργων των δύο προσκεκλημένων καλλιτεχνών

To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

 

ΘΕΜΑ

Μέσα από μεθοδολογίες βασισμένες στις επιστήμες του μέλλοντος, οι οποίες διερευνούν πιθανά, εύλογα και εφικτά μέλλοντα, το Inspire Project 2023 θα εστιάσει σε μελλοντικά σενάρια, όπως μπορεί να τα προσλαμβάνουν οι νέοι καλλιτέχνες. Καθώς ο άνθρωπος  προγραμματίζει, σχεδιάζει, φαντάζεται, ονειρεύεται ή απελπίζεται, με άλλα λόγια σχηματίζει εικόνες ή ιδέες για το μέλλον, κάνει υποθέσεις εργασίες και πράττει ανάλογα, η συστηματική ενασχόληση με το μέλλον τόσο σε επίπεδο οργανισμών, όσο και σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο, επιβάλλεται ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπ’όψιν το παγκοσμιοποιημένο, ρευστό περιβάλλον πολυπλοκότητας και ραγδαίων αλλαγών μέσα στο οποίο ζούμε.

Η τέχνη είναι ο κρίσιμος εκείνος παράγοντας που επιτρέπει να διερευνηθεί με έναν νέο τρόπο όλη η προβληματική. Στο Inspire 2023, μέσα από τον άξονα της τέχνης, θα προσκληθούν νέοι καλλιτέχνες από ευρύ φάσμα των τεχνών, με το στόχο να εμπλουτιστούν τα κυρίαρχα και τα δευτερεύοντα αφηγήματα, προσφέροντας νέες προσωποκεντρικές και συλλογικές αφηγήσεις, αλλά και δημιουργώντας ένα καλλιτεχνικό συλλογικό πλαίσιο σκέψης και δράσης για ένα ή πολλά εναλλακτικά μελλοντικά σύμπαντα. Ο στόχος είναι να ανακινηθούν πολλές διαφορετικές αφηγήσεις όχι μόνο για να φανταστούμε το μέλλον, αλλά και να κατανοήσουμε εμείς και το κοινό μας ότι τα οράματά μας για το μέλλον είναι δυναμικά και συχνά προκύπτουν από τη σύνθεση.

 

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Ο Μιχαήλ Καρίκης, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, είναι διακεκριμένος Έλληνας/Βρετανός καλλιτέχνης με έδρα το Λονδίνο και τη Λισαβόνα. Το έργο του σε κινούμενες εικόνες, ήχο, περφόρμανς και άλλα μέσα εκτίθεται σε κορυφαίες μπιενάλε σύγχρονης τέχνης, μουσεία και φεστιβάλ κινηματογράφου διεθνώς. Mεταξύ αυτών είναι η 54η Μπιενάλε Βενετίας (2011), η Manifesta 9 (2012), η 19η Μπιενάλε του Σύδνεϋ (2014) και η Μπιενάλε Ρήγας (2020). Ο Καρίκης έχει παρουσιάσει επίσης το έργο του σε πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένου στην Tate Liverpool το 2020 (UK), στο MORI Art Museum το 2019 (Ιαπωνία), στη Fondazione Sandretto de Rebaudengo το 2019 (Ιταλία), στη Whitechapel Gallery το 2018 (UK), στο Casino Luxembourg το 2017 (Λουξεμβούργο) και αλλού. Έχει βραβευτεί με πολυάριθμα διεθνή βραβεία και έχει εμφανιστεί διεθνώς, μεταξύ άλλων στο Royal Opera House Covent Garden στο Λονδίνο και στο Barbican Theatre, επίσης στο Λονδίνο. Τα ηχητικά του έργα έχουν παρουσιαστεί παγκοσμίως από τους Bjork, DJ Spooky, UNICEF, MIT και σε Sub Rosa records, και μεταδίδονται στους περισσότερους σημαντικούς εθνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των BBC Radio 3, RAI3 και Radio France.

Σημαντικό είναι και το εκπαιδευτικό του έργο, καθώς έχει διδάξει διεθνώς, συμπεριλαμβανομένου του Royal College of Art (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), τη Σχολή Ruskin στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, την Η.Β. Nederlandse Filmacademie (Άμστερνταμ), στο Aarhus School of Architecture (Δανία), στην École Cantonale d’art du Valais, Sierre (Ελβετία), στο Goldsmiths College (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), στο Sandberg Institute (Άμστερνταμ, Ολλανδία), στο UCL, Slade School of Fine Art (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), στο Central Saint Martins (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), στο Universidade de Saõ Paulo (Βραζιλία). Κατέχει θέση καθηγητή στο MIMA (Middlesbrough Institute of Modern Art) School of Art & Design, Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέσω συνεργασιών με άτομα ή/και κοινότητες που βρίσκονται πέρα από τους κύκλους της σύγχρονης τέχνης και (τα τελευταία χρόνια) με παιδιά, εφήβους, νέους ενήλικες και άτομα με αναπηρίες, φυλακισμένους κ.ά., ο Καρίκης αναπτύσσει κοινωνικά ενσωματωμένα έργα που παρακινούν έναν ακτιβιστή να φανταστεί και διεγείρει τη δυνατότητα να φανταστεί πιθανά ή επιθυμητά μέλλοντα αυτοδιάθεσης και ισχύος. Σύμφωνα με τα λόγια του: «Μέσα από τις συνεργασίες μου με παιδιά και νέους ανθρώπους, εξοικειώθηκα με έναν τρόπο σκέψης και με συμπεριφορές που καλλιεργούν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη ως προς την παραγωγή πλούτου και το ευ ζην, η οποία βασίζεται στη μέριμνα για τη φύση και στην καλλιέργεια μιας συμβιωτικής σχέσης με το περιβάλλον και τους οργανισμούς που φιλοξενούνται σε αυτό, ανθρώπινους και μη». Με επίκεντρο την ακρόαση ως καλλιτεχνική στρατηγική και εστιάζοντας σε θέματα κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, τα έργα του αναδεικνύουν εναλλακτικούς τρόπους ανθρώπινης δράσης και αλληλεγγύης, ενώ τρέφουν κριτική προσοχή, αξιοπρέπεια και τρυφερότητα.

Ο Albert Barqué-Duran (1989), PhD, είναι καλλιτέχνης και ερευνητής στις Δημιουργικές Τεχνολογίες και την Ψηφιακή Τέχνη, με έδρα τη Βαρκελώνη. Ο Albert απέκτησε το διδακτορικό του και το μεταδιδακτορικό του στη Γνωσιακή Επιστήμη από το City, University of London (UK) και υπήρξε Επισκέπτης Μεταπτυχιακός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (ΗΠΑ) και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Ηνωμένο Βασίλειο). Η καλλιτεχνική έρευνα του Albert επικεντρώνεται σε: (1) αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής κατά τη διάρκεια καλλιτεχνικών και δημιουργικών διαδικασιών, (2) αισθητικά τεχνουργήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), (3) αντίληψη και αισθητική κάτω από αισθητηριακές συγκρούσεις, αιθουσαίο χειρισμό ή αλλοιωμένες συνθήκες βαρύτητας και (4 ) πειραματικές μορφές και αισθητική σε εικονικά περιβάλλοντα με χρήση μηχανών παιχνιδιών.

Έχει εκθέσει και εμφανίσει στα Sónar+D (Βαρκελώνη, Ισπανία), Ars Electronica (Linz, Αυστρία), ZKM (Καρλσρούη, Γερμανία), Creative Reactions (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), Cricoteka (Κρακοβία, Πολωνία), Albumarte (Ρώμη, Ιταλία). ), Κέντρο SciArt (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), IGNITE Fest (Μεδεγίν, Κολομβία), Nuits Sonores (Λυών, Γαλλία), Mobile World Congress (Βαρκελώνη, Ισπανία), Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ming (Σαγκάη, Κίνα), DMA (Daejon, Νότια Κορέα), SIGGRAPH (ΗΠΑ) ή NeurIPS (Βανκούβερ, Καναδάς) και άλλα.

Το 2020 τιμήθηκε με το Artist Residency στο Sónar+D x Factory Berlin και έλαβε ένα βραβείο από το «We Are Europe» (Πρόγραμμα Δημιουργικής Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Ένωσης), το οποίο τον προίκισε ως έναν από τους 64 νέους «Ακτιβιστές Πολιτισμού» στο Ευρώπη το 2019. Περαιτέρω, έχει βραβευτεί διεθνώς από το «Re:Humanism Prize» για εργασία σχετικά με τη σχέση μεταξύ AI και Τέχνης. από το “We Are Equals – MUTEK Music Academy”; από το βραβείο «Art of Neuroscience» για τη γεφύρωση της επιστήμης και της τέχνης. και από την Καταλανική Κυβέρνηση με το «Διεθνές Βραβείο Πόλης της Lleida» για τον σημαντικό πολιτιστικό αντίκτυπο των έργων του.

Συνοπτικά, ο Μιχαήλ Καρίκης είναι ένας εικαστικός στοχαστής που συνομιλεί με τα μεγάλα, σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας. Το έργο του έχει πάντα μια άμεσα κοινωνική διάσταση, διαθέτοντας μάλιστα την έννοια του κατεπείγοντος. Η διεθνής του καριέρα την τελευταία δεκαετία είναι εντυπωσιακή, με διεθνείς εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Albert Barqué-Duran δημιουργεί δυναμικές εμπειρίες που ωθούν τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης, εξερευνά τις διαστάσεις της διάδρασης μεταξύ ανθρώπου και μηχανής και χωρικής τέχνης και ασχολείται με κοινωνικά και υποθετικά σενάρια. Το σημαντικό έργο τους θα αποτελέσει τη βάση για τη διάδραση με τους νέους καλλιτέχνες και για τη συνομιλία με τη θεματική του Μέλλοντος

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Στο εργαστήριο είναι σκόπιμο να συμμετάσχουν φοιτητές καλών τεχνών, αλλά και άλλων καλλιτεχνικών πεδίων, που διανύουν το τελευταίο έτος των σπουδών τους ή απόφοιτοι (που δεν έχουν ξεπεράσει 5 έτη από το έτος αποφοίτησής τους), οι οποίοι πρωτίστως εκδηλώνουν ειδικό ενδιαφέρον για συμμετοχικές, εργαστηριακές εκπαιδευτικές διαδικασίες. Θα εξεταστούν και εκδηλώσεις ενδιαφέροντος εξωακαδημαϊκών συμμετοχών.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Οι ενδιαφερόμενοι/ες προσκαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους αποστέλλοντας:

  • Συμπληρωμένη τη ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (βλ. παρακάτω)
  • Οπτικό υλικό πρόσφατης δουλειάς τους, έως δέκα (10) φωτογραφίες πρόσφατης δουλειάς σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή μεγέθους Α4. Προαιρετικά,οι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλουν και portfolio σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ

  • Παράδοση με φάκελο στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-Helexpo), Θεσσαλονίκη
  • Αποστολή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.contemporary@momus.gr
  • Ταχυδρομική αποστολή στη διεύθυνση:

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-Helexpo)

TK 54636, Θεσσαλονίκη

με την ένδειξη «Inspire Project 2023»

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ: 24 Μαρτίου 2023

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Οι φάκελοι των υποψηφίων δεν επιστρέφονται, παρά μόνο αν ζητηθούν από τους/τις ίδιους/ες.
  • Η επιτροπή επιλογής των υποψηφίων συμμετεχόντων θα εξετάσει τους φακέλους και θα αξιολογήσει τη συμβατότητά τους προς το ύφος και το περιεχόμενο του Inspire Project 2023, χωρίς να υποχρεούται να δικαιολογήσει δημοσίως τις επιλογές της. Τα ονόματα των τελικών συμμετεχόντων θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του MOMus, www.momus.gr, ενώ οι ίδιοι θα ειδοποιηθούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που θα έχουν δηλώσει.
  • Πληροφορίες: info.contemporary@momus.gr & στα τηλέφωνα: 2310 240002 (Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου), Δευτέρα-Παρασκευή 11:00-15:00