Με ξεναγήσεις και ανοιχτές συναντήσεις ολοκληρώνονται οι εκθέσεις του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης!
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Με ξεναγήσεις και ανοιχτές συναντήσεις με τους συμμετέχοντες εικαστικούς. ολοκληρώνονται οι εκθέσεις «Ιχνηλάτες της Φύσης» και «Οργανική Τέχνη. Η Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, στη Μονή Λαζαριστών.  

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα

 

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 | 17:00-18:30

Συνάντηση λόγου «Χρώματα, λουλούδια, πουλιά. Λαϊκή Παράδοση και Υλικός Πολιτισμός»

Οι εικαστικοί Αικατερίνη Γεγησιάν & Νίκος Τριανταφύλλου συζητούν μεταξύ τους και με το κοινό.

Είναι οι καλλιτέχνες συλλέκτες και ανασκαφείς; Μπορεί ο παραδοσιακός εσωτερικός διάκοσμος να γίνει μουσειακή εγκατάσταση; Πώς εξελίσσεται η καθημερινότητα των υλικών σε αισθητική αγωγή; 

Η εγκατάσταση της Αικατερίνης Γεγησιάν «Χωρίς Τίτλο …», η οποία παρουσιάζεται στην έκθεση «Ιχνηλάτες της Φύσης», στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε επιμέλεια της Μαρία Τσαντσάνογλου, γίνεται αφορμή για μια συζήτηση πάνω στην λαϊκή παράδοση και τον υλικό πολιτισμό.

Η Αικατερίνη Γεγησιάν προσκαλεί τον Νίκο Τριανταφύλλου να συνομιλήσουν για το πώς οι βιωματικές εμπειρίες και η έρευνα πάνω στα λαογραφικά μοτίβα επηρεάζουν την καλλιτεχνική τους παράγωγή.

 

Είσοδος ελεύθερη

------

 

Σάββατο 20 Μαΐου 2023 | 12:00

Ξενάγηση στην έκθεση «Οργανική Τέχνη. Η πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» από την επιμελήτρια και διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, Μαρία Τσαντσάνογλου

 

Ελεύθερη συμμετοχή, με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση.

------

 

Σάββατο 20 Μαΐου 2023 | 13:00

Ξενάγηση στο έργο-εγκατάσταση «Βιοδυναμικός Κήπος» στο πλαίσιο της έκθεσης «Ιχνηλάτες της Φύσης»

Η εικαστικός Αλεξάνδρα Μαράτη συζητά με το κοινό για το έργο-εγκατάσταση «Βιοδυναμικός Κήπος» που δημιούργησε σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Άννα Βαδάκογλου, για την σχέση της τέχνης με την οικολογία, για την αέναη κίνηση και τις θεωρίες του Rudolf Steiner που αποτέλεσαν την αφετηρία της έμπνευσής της.

Η εγκατάσταση αποτελεί μέρος της έκθεσης «Ιχνηλάτες της Φύσης» που την συναποτελεούν έργα της Αικατερίνης Γεγησιάν, Αλεξάνδρας Μαράτη-Άννας Βαδάκογλου  και Kiril Prashkov, στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

 

Ελεύθερη συμμετοχή, με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση.

------

 

‘Εκθεση «Ιχνηλάτες της Φύσης»

Έως τις 21 Μαΐου 2023

Οι συμμετέχοντες εικαστικοί -Αλεξάνδρα Μαράτη & Άννα Βαδάκογλου, Αικατερίνη Γεγησιάν, Kiril Prashkov- αφυπνίζουν τις αισθήσεις μας μέσα από «βιοδυναμικούς κήπους» και προβάλλουν με εικαστικό τρόπο τους βιολογικούς κύκλους της γης και εν τέλει της ζωής μας, αλλοιώνοντας ταυτόχρονα γνωστά εικαστικά έργα και δίνοντάς τους μια απροσδόκητη χειρωνακτικότητα.

Η έκθεση «Ιχνηλάτες της Φύσης» συνδιαλέγεται επίσης με την τρέχουσα έκθεση στο μουσείο με τίτλο  «Οργανική Τέχνη. Η Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» καθώς και το πνεύμα των πειραματικών αναζητήσεων στη φύση που έκαναν οι καλλιτέχνες των αρχών του 20υ αιώνα στη Ρωσία.

Περισσότερα εδώ https://www.momus.gr/exhibition/organic-art

 

Έκθεση «Οργανική Τέχνη. Η πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ»

Έως τις 21 Μαΐου 2023

Η έκθεση μάς μεταφέρει στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στη Ρωσία, οπότε και η μουσική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, ο χορός, οι επιστήμες και η τέχνη δομούνται και αναπτύσσονται σε κοινή τροχιά, στο πλαίσιο του διακαλλιτεχνικού αισθητικού φαινομένου που αργότερα ονομάστηκε από τους ιστορικούς της τέχνης ‘ρωσική πρωτοπορία’. Η Τέχνη απορροφά και συνδράμει σε όλους τους κραδασμούς και γίνεται ένα με την κοινωνία, γίνεται οργανικό της μέρος. Καλλιτέχνες που αγωνίστηκαν για μια καλύτερη κοινωνία μέσω της τέχνης αλλά στη δεκαετία του 1930 η τέχνη απαγορεύτηκε και οι ίδιοι καταδιώχθηκαν ή απομονώθηκαν. Ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα της σύνθεσης των τεχνών και της σχέσης της Τέχνης με τη Φύση διακρίνεται στη Σχολή Οργανικής Παιδείας του Πέτρογκραντ/Λένινγκραντ υπό τη διεύθυνση και τη θεωρητική επίβλεψη του καλλιτέχνη, μουσικού και δασκάλου Μιχαήλ Ματιούσιν (1861-1934). Με τα 250 έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης, οι εκθεσιακοί χώροι στη Μονή Λαζαριστών παίρνουν χρώμα, κίνηση και ήχο τόσο από τα έργα που εκτίθενται όσο και από διαδραστικές μηχανές πειραματικού ήχου.

Περισσότερα εδώ https://www.momus.gr/exhibition/nature-tracers