Το MOMus συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2021
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Πρόγραμμα δράσεων του MOMus στο πλαίσιο της

Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021


Πιο επίκαιρο από ποτέ, δεδομένου των συνθηκών και των προκλήσεων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα μουσεία σε όλον τον κόσμο λόγω της πανδημίας είναι το θέμα που όρισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM, «Το Μέλλον των Μουσείων. Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», για τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στις 18 Μαΐου 2021.

Το MOMus συμμετέχει στο φετινό πρόγραμμα με κατά βάση διαδικτυακές δράσεις από όλες τις Διευθύνσεις του, με ανοιχτούς χώρους για το κοινό και ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκθέσεις του από τις 14 έως και τις 21 Μαΐου, ειδικές τιμές σε εκδόσεις και αντικείμενα πωλητηρίου στις 18 Μαΐου, και φυσικά τηρώντας όλες τις υγειονομικές οδηγίες για τους επισκέπτες και τους εργαζομένους του φορέα.

Όλες οι πληροφορίες για το κοινό βρίσκονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.momus.gr καθώς και στα κανάλια του Οργανισμού στο facebook @MOMusMuseums, @MOMusModern, @MOMusContemporary, @MOMusPhotography, @MOMusExperimental, @MOMusAlexMylona και στο Instagram @momus_museums

 

 

Αναλυτικά

 

Παρασκευή 14 – Παρασκευή 21 Μαΐου

Ελεύθερη είσοδο σε όλους τους χώρους του MOMus στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

 

Δευτέρα 17 Μαΐου, 18:00-21:00

Διαδικτυακό, εκπαιδευτικό εργαστήριο «Φωτογραφίες από σπίτι»

Μείναμε αρκετά στο σπίτι. Βιώσαμε τον χώρο αυτό σαν το προσωπικό μας καταφύγιο, το γυμναστήριό μας, το σχολείο μας, τον χώρο που συναντούσαμε τους άλλους έστω και από απόσταση. Στο διαδικτυακό, εκπαιδευτικό εργαστήριο θα μοιραστούμε σκέψεις και συναισθήματα, φωτογραφίζοντας τον περιβάλλοντα χώρο μας με δημιουργική και παιχνιδιάρικη διάθεση. Στο κατώφλι της επόμενης μέρας, θα ανακαλύψουμε όλα όσα μας ενώνουν με τους άλλους.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Αντώνης Βλάχος, Μαρία Κοκορότσκου

Για νέους ηλικίας 13 έως 103 ετών. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310566716 και στο email: reception.photography@momus.gr.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας Απαραίτητη η χρήση πλατφόρμας zoom.

 

 

Τρίτη 18 Μαΐου

«Art Museums are everchanging»

Πρώτη προβολή του animation «Art Μuseums are everchanging», ανάθεση του MOMus στον animator-εικαστικό νέων μέσων Μπάμπη Αλεξιάδη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, από τα κάναλια του MOMus στα social media fb @MOMusMuseums,  Instagram @momus_museums, youtube @MOMus Museums.

 

14:00-15:30 

Διαδικτυακή συνάντηση «Building solidarities between museums around the world»

Οι Εθνικές Επιτροπές του ICOM Γαλλίας, Ελλάδας, Φινλανδίας και Ισραήλ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Solidarity’, διοργανώνουν διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την αλληλεγγύη μεταξύ των μουσείων σε περιόδους κρίσης, στη γαλλική, την αγγλική και την ισπανική γλώσσα.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί το MOMus παρουσιάζοντας το Δίκτυο Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την ψηφιακή έκθεση «Οπτικοποιώντας την ανθρωπότητα» στην οποία φιλοξενούνται περισσότερα από 100 έργα τέχνης 62 καλλιτεχνών από τις συλλογές των φορέων που συμμετέχουν στο Δίκτυο (Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης) καθώς και την πλατφόρμα res.momus.gr στην οποία είναι κοινοποιημένη.

Ομιλήτριες εκ μέρους του MOMus: Συραγώ Τσιάρα,, Αρετή Λεοπούλου

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα https://us02web.zoom.us/j/81174854920?pwd=OW1RVUU3eTMrTDdWdlpNSW5UZlhqQT09#success

Meeting ID: 811 7485 4920

Secret Code: 790870

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συνάντησης https://bit.ly/3tNAVu8

 

16:00

Διαδικτυακή ξενάγηση-παρουσίαση 360ο στην έκθεση «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας» του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη από την επιμελήτρια Αγγελική Χαριστού στις 16:00.

Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/84780772423

Meeting ID: 847 8077 2423

 

18:30

Συμμετοχή στη διαδικτυακή συνάντηση «Μουσεία σε “Κρίση”» του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης και της Επιτροπής Πολιτισμού.

Ομιλήτρια για το MOMus: Συραγώ Τσιάρα

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην πλατφόρμα zoom: https://us02web.zoom.us/j/89825489269 

Meeting ID: 898 2548 9269

Περισσότερα στο: https://www.facebook.com/events/290944002740965/

 

Ειδικές τιμές σε εκδόσεις και αντικείμενα από τα πωλητήρια του MOMus

 

Πέμπτη 20 Μαΐου, 19:00

Διαδικτυακή εκδήλωση «Συνέργειες: Τέχνη και πολιτική την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Μία συζήτηση με αφορμή το βιβλίο της Αρετής Αδαμοπούλου ‘Τέχνη και ψυχροπολεμική διπλωματία. Διεθνείς εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα (1950 – 1967)’»

Πώς οι εκθέσεις τέχνης υπηρέτησαν ιδεολογικά και πολιτικά συμφέροντα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Σε ποιες περιόδους του παρελθόντος και σε ποια έργα τέχνης ανατέθηκαν «διπλωματικές αποστολές» στα χαρακώματα του σκληρού ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού; Πώς η Ελλάδα συνδέθηκε με τον μεταπολεμικό δυτικό πολιτισμό; Τι είδους εκθέσεις έβλεπε και πώς τις προσλάμβανε το αθηναϊκό κοινό; Πώς διαμορφώθηκαν οι μεταπολεμικές εθνικές πολιτιστικές ταυτότητες στην Ευρώπη; Αυτά είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα που θα τεθούν στη διαδικτυακή εκδήλωση.

Ομιλητές (σε αλφαβητική σειρά)

Αρετή Αδαμοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αντώνης Κωτίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, ΑΠΘ, Μέλος Δ.Σ. ΜΚΣΤ

Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΜΣ-ΙΤΕ

Ματούλα Σκαλτσά, Ιστορικός της Τέχνης, Μουσειολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, ΔΠΜΣ «Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού», Μέλος Δ.Σ. ΜΚΣΤ, ΜΜΣΤ και ΜΟΜus

Συραγώ Τσιάρα, Ιστορικός της Τέχνης, Αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Μετάδοση live streaming: facebook @MOMusContemporary, @Εκδόσεις UniversityStudioPress youtube @MOMus Museums

 

 

Κυριακή 23 Μαΐου, 12:00 -14:00

Διαδικτυακό, εικαστικό εργαστήριο «Η Αφροδίτη και ο Μινώταυρος συνομιλούν με τον γεωμετρικό κόσμο της Άλεξ Μυλωνά»

Ανοίγουμε ξανά τις πόρτες του μουσείου μας στο κοινό, και ειδικότερα στους μικρούς μας επισκέπτες και σας προσκαλούμε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι του κόσμου της τέχνης της Άλεξ Μυλωνά. Μέσα από την εκπαιδευτική μας δράση επιχειρείται μια επανεκκίνηση άμεσης επαφής με τον κόσμο της τέχνης, τα έργα και την καλλιτέχνη. Στη προσπάθειά μας να μη χαθεί η δημιουργικότητα και η έμπνευση που αγκαλιάζει τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, δοκιμάζουμε ένα βιωματικό εικαστικό εργαστήριο, σχεδιασμένο να πραγματοποιείται στους χώρους του μουσείου, με τους νέους ψηφιακούς τρόπους επικοινωνίας και εικαστικής προσέγγισης που μας έμαθε η πανδημία. Το εργαστήριο βασίζεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου και το σχετικό τετράδιο αυτόνομης δράσης.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Φαίδρα Βασιλειάδου, Θάνος Μακρής, Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά,

Για  παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2103215717 και στο email: reception.mam@momus.gr.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η χρήση της πλατφόρμας zoom.

 

 

Εκθέσεις στους χώρους του MOMus

 

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών,  Θεσσαλονίκη)

 «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας»

έως 23 Μαΐου 2021

 

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης  (εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη)

 

Μαρία Ζερβός, «The Camp»

έως 26 Σεπτεμβρίου 2021

 

Larissa Sansour - Soren Lind, «In Vitro, 2019»

έως 26 Σεπτεμβρίου 2021

 

«When The Present is History / Όταν το παρόν είναι ιστορία»

21 Μαΐου – 12 Σεπτεμβρίου 2021

 

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

«Anthropause»

έως 26 Σεπτεμβρίου 2021

 

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

«Together, so Far so Close»

έως 27 Ιουνίου 2021

 

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα)

«Takis – Ενεργειακοί Τόποι»

έως 17 Οκτωβρίου 2021