ΔΗΜ 2022: «Artist Talks» με τον Κοσμά Παυλίδη στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

«Artist Talks» με τον Κοσμά Παυλίδη

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, 20:00

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης «landscape stories» ο Κοσμάς Παυλίδης, φωτογράφος και υπεύθυνος σπουδών της Stereosis, θα παρουσιάσει τις φωτογραφικές του σειρές «Αναπαράσταση» (2011- 2016), «Εγκαταστάσεις και άλλα ανθρώπινα σημάδια» (2014- ), «Ηλιόλουστες μέρες / Μια αληθινή ιστορία» (2018-2022), εστιάζοντας στη σχέση του με το τοπίο, τη φωτογραφία ως αφηγηματικό μέσο, την έννοια της μνήμης και τη σχολαστικότητα της λήψης με μηχανή μεγάλου φορμά ως στοιχείο που τα ενώνει.

Ελεύθερη είσοδος

Η χρήση της μάσκας στο χώρο είναι υποχρεωτική

 

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Κοσμάς Παυλίδης (1978, Θεσσαλονίκη) είναι φωτογράφος, συνιδρυτής και υπεύθυνος σπουδών στην Stereosis, στη Θεσσαλονίκη.

Η δουλειά του επικεντρώνεται στις επιπτώσεις των κοινωνικών, πολιτισμικών και περιβαλλοντικών αλλαγών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο δομημένο τοπίο.  Οι φωτογραφίες του καταγράφουν την ανθρώπινη εισβολή στο φυσικό περιβάλλον, που γεννά ως αποτέλεσμα μια νέα αρχιτεκτονική στο τοπίο.  Χρησιμοποιώντας φωτογραφική μηχανή μεγάλου φορμά, ‘εμπλέκεται΄ σε έναν αργό βηματισμό μέσα από τον οποίο αναδεικνύει σημαντικές λεπτομέρειες που ενορχηστρώνουν την οπτική του αφήγηση.

Το έργο του έχει εκτεθεί διεθνώς  σε εκθέσεις όπως οι: Green moving project in South America BogotaLand of fire (Museo de Bogota, Κολομβία, 2014), Φαντασιακές Εστίες-6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 2017), Still Searching, Athens Photo Festival (Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, Ελλάδα, 2018), landscape stories, MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 2022).

 

Η δράση εντάσσεται στο εορταστικό πρόγραμμα του MOMus στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022, με αφορμή τη βράβευση του φορέα από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

 

*Φωτ.: 

Κοσμάς Παυλίδης    

Διαβιώνοντας στο αυτοκίνητο, μπροστά στη θάλασσα.

Βαρικό, πρόποδες Ολύμπου, 2018.

Από τη σειρά Ηλιόλουστες ημέρες / Μια αληθινή ιστορία (2017-2019)