Βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά!
MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Το βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη είναι ένας καινούργιος θεσμός που αποσκοπεί στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν εικαστικοί έως 45 ετών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και προτείνονται από την γκαλερί που τους εκπροσωπεί, όπου έχουν πραγματοποιήσει μία τουλάχιστον ατομική έκθεση.

Για το φετινό, πρώτο βραβείο, η Art Athina συνεργάζεται με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ένα από τα πέντε Μουσεία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus). 

Η ανακοίνωση του βραβείου θα γίνει στο πλαίσιο της φετινής Art Athina, 16-19.09.2022. 

 

Τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής για το βραβείο είναι:

Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός της τέχνης, Επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ

Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός της τέχνης, αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών

Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Ειρήνη Οράτη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

Σταμάτης Σχιζάκης, Επιμελητής, Τομέας Φωτογραφίας και Νέων Μέσων, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

 

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

13:00-14:00
Πολυφωνία και κοινωνική αλλαγή στο MOMus

Συζήτηση με τη Θούλη Μισιρλόγλου, αν. διευθύντρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών & MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και τη Μαίρη Αδαμοπούλου, δημοσιογράφο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

 

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Στην περιφέρεια του Αρχαιολογικού Πάρκου της Αθήνας, το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στεγάζεται σε ένα κτήριο εκλεκτικιστικού ρυθμού. Ιδρύθηκε το 2004 από τη σημαντική Ελληνίδα γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά (1920-2016). Λειτούργησε αυτόνομα (2004-2007) από το «Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης Άλεξ Μυλωνά» και από το 2007 με την υποστήριξη του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Από το 2018 αποτελεί ένα από τα πέντε μουσεία του MOMus.

Το Μουσείο φιλοξενεί το σύνολο σχεδόν του έργου της γλύπτριας, ενώ οργανώνει εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, εκπαιδευτικά προγράμματα, performances, διαλέξεις και εκδηλώσεις λόγου, εικαστικές παρεμβάσεις και δράσεις. Στον χώρο του λειτουργεί μόνιμη έκθεση επιλεγμένων έργων της Άλεξ Μυλωνά που διατρέχουν αναδρομικά την πορεία της: από τις πρώτες ανθρωποκεντρικές της συνθέσεις τη δεκαετία του 1950 και τα αφηρημένα γλυπτά της από σφυρήλατο σίδηρο, τα οποία παρουσιάστηκαν στη Μπιενάλε της Βενετίας (1960), έως τις Αρχιτεκτονικές προτάσεις (1976) και τα μετέπειτα γλυπτά της σε λευκό μάρμαρο. Παράλληλα παρουσιάζονται χαρακτηριστικά της έργα σε χαρτί, σχέδια, τυπώματα και ζωγραφικές συνθέσεις, ενώ στο ισόγειο του Μουσείου έχει ανασυσταθεί το εργαστήριο της.

Η παρουσίαση του έργου του βραβευμένου καλλιτέχνη από την Art Athina στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, την Άνοιξη του 2023, εκπληρώνει έναν από τους πρωταρχικούς στόχους ίδρυσής του από τη γλύπτρια: τη φιλοξενία και την ανάδειξη νέων εικαστικών δημιουργών.