Μενου
​

Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Παράλληλο πρόγραμμα δράσεων στην έκθεση «Ψηφιακές Οντότητες»
8 Οκτωβρίου 2026 - 23 Οκτωβρίου 2026

Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος, TIK TAK

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2026 / 21:00

MOMUS-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Ο Χρόνος εμφανίζεται. Ντυμένος όχι με νούμερα και ημερολόγια, αλλά με την εξαλλοσύνη ενός κοσμικού πλάσματος. Μια φιγούρα βγαλμένη απ’ το φαντασιακό σύμπαν του Sun Ra — μια ενσάρκωση του παρόντος που λιώνει, του παρελθόντος που κολλάει, του μέλλοντος που χτυπά επίμονα: τικ-τακ.

 

Μπροστά του, ένα πληκτρολόγιο. Κάθε πλήκτρο και ένα δευτερόλεπτο. Κάθε πάτημα, ένας ήχος ρυθμικός το τικ τακ του κόσμου μας. Με κάθε επανάληψη, ο ρυθμός επιταχύνεται. Ο παλμός ανεβαίνει. Και μαζί του, η κίνηση.

 

Το σώμα ξετυλίγεται. Κουβαλάει τον φόβο της φθοράς, την ανυπομονησία, την εξάντληση, την απώλεια και την προσμονή. Τα συναισθήματα που παράγει ο χρόνος γίνονται χειρονομία, γίνονται αντίσταση, γίνονται κραυγή μέσα από glitch και παράδοξα μοτίβα.

 

Μια σωματική σύνθεση, μια ηχητική επίθεση, μια παράσταση μηχανή που απορρυθμίζει το χρόνο όπως τον ξέρουμε και μας αφήνει μόνο με το τώρα.

 

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό.

 

Sonic Scapes (Μάρθα Γωγάκου-Αδάμ Σιάγας)

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2026 / 21:00 

MOMUS-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Οι SonicScapes είναι ένα οπτικοακουστικό duo αποτελούμενο από την εικαστική καλλιτέχνιδα Μάρθα Γωγάκου και τον μουσικό Αδάμ Σιάγα. Η περφόρμανς τους είναι μια μοναδική, μη επαναλήψιμη ζωντανή εμπειρία, όπου ήχος και εικόνα συνδιαμορφώνονται σε πραγματικό χρόνο. Το κοινό παρακολουθεί τη Μάρθα Γωγάκου να δημιουργεί επί σκηνής αφηρημένα τοπία μέσα από τη δυναμική αλληλεπίδραση υγρών και χρωμάτων, των οποίων οι κινήσεις εκτυλίσσονται με απρόβλεπτο και οργανικό τρόπο. Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθέσεις καταγράφονται και προβάλλονται ζωντανά σε μεγάλη οθόνη, μεταμορφώνοντας τη ζωγραφική πράξη σε ένα ζωντανό, κινηματογραφικό υπερθέαμα που προσκαλεί το κοινό σε έναν εμβυθιστικό κόσμο χρώματος, κίνησης και μεταμόρφωσης. Παράλληλα ο Αδάμ Σιάγας διαμορφώνει το ηχητικό τοπίο της περφόρμανς μέσω live electronics δημιουργώντας ambient ηχοτοπία που ανταποκρίνονται διακριτικά στη ροή, τον ρυθμό και την ένταση της εικαστικής διαδικασίας. Οι ζωντανές ηχητικές παρεμβάσεις του βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με τα χρώματα και τις κινήσεις τους, συνθέτοντας ένα αδιάσπαστο σύνολο εικόνας και ήχου. 

 

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό.