Μενου

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς στο πλαίσιο του CAre Art
9 Μαΐου 2023 - 6 Ιουνίου 2023
Εργαστήρια

8η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς στο πλαίσιο του CAre Art

Κάθε Τρίτη, 09 Μαΐου-06 Ιουνίου 2023, 16:00-18:30
 

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

 

Με αφορμή τα έργα της αναδρομικής έκθεσης του Χρήστου Δικαιάκου «Η πόλη ως ανοιχτό στούντιο» που φιλοξενείται στον χώρο του στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα υλοποιήσει ένα εργαστήριο εικαστικής ψυχοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς. Στόχος του εργαστήριου είναι οι συμμετέχοντες/ουσες με την υποστήριξη της εικαστικής ψυχοθεραπεύτριας Ιωάννας Βογιατζή να εκφράσουν και να επεξεργαστούν μέσω εικαστικών δημιουργιών και φωτογραφίας προσωπικές σκέψεις, βιώματα και συναισθήματα.

Το περιεχόμενο της κάθε συνάντησης θα προκύψει μετά από διερεύνηση των προσωπικών αιτημάτων των συμμετεχόντων/ουσών στο πρόγραμμα.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, από τις 09 Μαΐου μέχρι και τις 06 Ιουνίου 2023, τις ώρες 16:00-18:30 στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο email info.photography@momus.gr μέχρι και την Παρασκευή 05 Μαΐου 2023. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το εργαστήριο εντάσσεται στο πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας σε μουσεία για ογκολογικούς ασθενείς με τίτλο CAre Art, υπό την επιμέλεια του MOMus, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.).

 

Η επίσκεψη σε ένα μουσείο μπορεί να αποβεί μια ιδιαίτερα μεταμορφωτική ψυχοθεραπευτική διαδικασία αν αναλογιστούμε ότι η βαθιά και ουσιαστική εμπειρία με τα αντικείμενα συνδέεται στενά με την ψυχική υγεία. Οι εκθέσεις των μουσείων στοχεύουν στην προσωπική εμπλοκή του επισκέπτη με το θέμα που πραγματεύονται. Ως εκ τούτου, αποτελούν την αφορμή για την αρχή μιας θεραπευτικής διαδικασίας. Σημαντική θεραπευτική αξία έχει το γεγονός ότι ο χώρος του μουσείου δεν είναι ένας ιατρικός χώρος, αλλά προσφέρει τη δυνατότητα διαφυγής από την καθημερινότητα καθώς και της περισυλλογής και του αναστοχασμού. Κάθε συνάντηση ξεκινά με μία σύντομη ξενάγηση σε επιλεγμένα έργα της έκθεσης. Οι συμμετέχοντες/ουσες στο εργαστήριο θα δημιουργήσουν το δικό τους έργο έχοντας ως αφορμή τις αφηγήσεις που θα προκύψουν από την επαφή με τα έργα τέχνης καθώς και τα προσωπικά τους αιτήματα με στόχο να εκφράσουν και να διαχειριστούν συναισθήματα και σκέψεις.

 

Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος:

Ιωάννα Βογιατζή, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια

Μαρία Κεχαγιόγλου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus

Μαρία Κοκορότσκου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus

 

Βιογραφικό σημείωμα

Η Ιωάννα Βογιατζή, είναι Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια. Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται σε δομή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσ/νίκης (Ψ.Ν.Θ), ως Ειδική Θεραπεύτρια. Στην εμπειρία της περιλαμβάνεται η δουλειά της σε Τμήμα Επανένταξης Ψυχασθενών(Ψ.Ν.Θ),Εκπαιδεύτρια με ομάδα παρέμβασης στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, σε Ψυχογηριατρικό Τμήμα του Ψ.Ν.Θ, σε Τμήμα Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης (Ψ.Ν.Θ.),καθώς και σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο μέσω της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας. Έχει ενεργό συμμετοχή σε συνέδρια ψυχιατρικής για θέματα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπευτών (ΕΑΡ) και κάτοχος Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP).

 

Συνεργαζόμενοι φορείς

Image removed.