Μενου

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
5ο Διεθνές συνέδριο Fast Forward | Hidden (Hi)stories: New Perspectives of Women’s Photographies
17 Μαΐου 2024 - 19 Μαΐου 2024
Συνέδρια-Ημερίδες

Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ», MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη)

 

Το συνέδριο επιδιώκει να εισάγει τον προβληματισμό γύρω από τις τρέχουσες συζητήσεις που αφορούν την έμφυλη δικαιοσύνη. Το σκεπτικό του συνεδρίου εμπνέεται από το έργο διακεκριμένων διανοουμένων-ακτιβιστριών όπως η πολιτική επιστήμονας, ακτιβίστρια και συγγραφέα του βιβλίου «Ένας φεμινισμός της αποαποικιοποίησης» Françoise Vergès - μία από τις κεντρικές ομιλήτριες σε συνομιλία με την ιστορικό τέχνης Άντζελα Δημητρακάκη- και η Silvia Federici, προτρέποντας σε έναν επαναπροσδιορισμό των δυναμικών της εξουσίας και μια επανεκτίμηση των αφηγήσεων που συχνά επισκιάζονται από τις κυρίαρχες οπτικές. 

 

Το συνέδριο θα διερευνήσει καίρια ζητήματα όπως η απομυθοποίηση των έμφυλων ταυτοτήτων μέσω της φωτογραφίας, η διαθεματικότητα των εμπειριών των γυναικών και ο ρόλος της φωτογραφίας ως εργαλείου κοινωνικής δικαιοσύνης και απελευθέρωσης. 

 

Οι συμμετέχοντες θα αναδείξουν κρυμμένες ιστορίες, θα αμφισβητήσουν κανονιστικές ερμηνείες, θα εξετάσουν επιμελητικές πρακτικές και θα σκιαγραφήσουν συμπεριληπτικές ιστορίες της γυναικείας φωτογραφίας -επιδιώκοντας, εν τέλει, να ανασχηματίσουν το τοπίο του φωτογραφικού Λόγου.

 

Γλώσσες συνεδρίου: ελληνικά & αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία. 

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό. 

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. 

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου, εδώ https://fastforward.photography/our-projects/call-for-papers-fast-forward-conference-5-in-thessaloniki-greece/ .

 

Το συνέδριο «Hidden (Hi)stories: New Perspectives of Women’s Photographies» συνδέεται με την έκθεση «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024» του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. 

 

Λεζάντα φωτογραφίας: Κατερίνα Χατζηδημητρίου, από τη σειρά «Νύφες», 2018

 

Διοργάνωση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υποστηρικτές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών 

 

 

 

Χορηγοί Επικοινωνίας