ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Βαλ’τους Χ - Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας
07/03/2020 - 22/03/2020 MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Στόχος της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα ρατσιστικής βίας. H καμπάνια ValtousX έχει σκοπό να εντοπίσει μέσα στην πόλη και να αναδείξει την αφανή εγκληματικότητα που συνδέεται με τις ρατσιστικές επιθέσεις στον δημόσιο χώρο. Η σημαντική επιτυχία της πρώτης φάσης της καμπάνιας (εκθέσεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μυτιλήνη και Γερμανία) έδωσε την ώθηση ώστε να συνεχιστεί η υλοποίησή της, με επέκταση της γεωγραφικής της κάλυψης σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, η έρευνα βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αποτύπωσης, μέσω comic art και άλλων εργαλείων, άλλων 50 επιθέσεων πέραν αυτών που ήδη έχουν γίνει (https://valtousx.gr/), με τη συμπερίληψη σχετικών περιστατικών και από τη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, σε μία προσπάθεια να αποτυπωθεί η εικόνα των κατηγορουμένων στο εδώλιο, Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες σκιτσάρουν τη διαδικασία των απολογιών των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Πρακτικά, πρόκειται για 120 έργα περίπου τα οποία θα αναπτυχθούν στον εκθεσιακό χώρο του πρώτου ορόφου του MOMus-ΜΣΤ.

Συνδιοργανωτές: HumanRights360°, Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ