ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Takis – Ενεργειακοί Τόποι
15/05/2021 - 17/10/2021 MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

«Takis – Ενεργειακοί Τόποι»

15 Μαΐου – 17 Οκτωβρίου 2021

Τα ιστορικά έργα-σταθμοί στην καλλιτεχνική πορεία του διεθνούς Έλληνα εικαστικού Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης 1925-2019, Αθήνα), μέρος της δωρεάς του Αλέξανδρου Ιόλα στο τότε Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, πρόκειται να εκτεθούν στον χώρο ενός μουσείου αφιερωμένου στην γλυπτική, το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά,  και τον μετατρέπουν σε ένα ενεργειακό περιβάλλον με ήχους επικούς και παρατεταμένους που μεταφέρουν τις ταλαντώσεις, την κίνηση, το φως, τη δόνηση, την έλξη και την κρούση. Την έκθεση συμπληρώνει αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, καθώς και ένα έργο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Ο πρωτοπόρος, αυτοδίδακτος σχεδόν μυθιστορηματικός καλλιτέχνης, με ενέργειες όπως να «εκτοξεύσει» τον πρώτο καλλιτέχνη-αστροναύτη, εκρηκτικές performances και δράσεις με τη συμμετοχή του κοινού, καθιερώθηκε ως προσκεκλημένος ερευνητής της φυσικής και της μηχανικής του ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης) αλλά και των sold out μουσικών παραστάσεων στο Πανεπιστήμιο του Berkley.

Στην έκθεση φιλοξενούνται επίσης, συμπεριληπτικές εφαρμογές του «Mind’s Eye» για την προσβασιμότητα ατόμων με οπτική αναπηρία σε τρία έργα του καλλιτέχνη Takis, που δημιουργήθηκαν το 2020 σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια: Κατερίνα Σύρογλου

 

Ξεναγήσεις

Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 5 έως τις 27 Ιουνίου στις 13:00, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην έκθεση του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά «Takis – Ενεργειακοί Τόποι».
Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις προϋποθέτει δήλωση συμμετοχής και επικοινωνία στο τηλέφωνο 2103215717 ή στο reception.mam@momus.gr, με στόχο να τηρηθεί ο μάξιμουμ αριθμός των 5 ατόμων. Στον χώρο τηρούνται όλες οι συνθήκες ασφάλειας της δημόσιας υγείας. H χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.