ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Ilya και Emilia Kabakov «The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων»
18/05/2023 - 22/06/2023 MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Ilya και Emilia Kabakov

«The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων»

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

18 Μαΐου - 22 Ιουνίου 2023


Παράλληλα με το project «The Ship of Tolerance / Πλοίο της Ανεκτικότητας» -την υπαίθρια εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας ενός ξύλινου πλοίου- το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τέχνης διοργανώνει στον χώρο της Αποθήκης Β1 μια έκθεση που παρουσιάζει τη δεκαοκτάχρονη πορεία του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζονται ιστία ζωγραφισμένα από συμμετέχοντες σε προηγούμενες εκτελέσεις του έργου, βίντεο εμπνευσμένα από αυτό και φωτογραφίες που καταγράφουν την εγκατάσταση του πλοίου σε άλλες πόλεις.

Το «The Ship of Tolerance / Πλοίο της Ανεκτικότητας» είναι ένα έργο των Ilya και Emilia Kabakov που σκοπό έχει να χτίζει γέφυρες και να ενθαρρύνει τον διάλογο ανάμεσα σε παιδιά με ετερόκλητες πολιτισμικές, φυλετικές, θρησκευτικές, σεξουαλικές, εθνικές και άλλες ταυτότητες. Από το 2005, το έργο έχει υλοποιηθεί σε πολλές χώρες, δίνοντας το έναυσμα σε διαλόγους για την ανεκτικότητα και τον σεβασμό μεταξύ των συμμετεχόντων και των επισκεπτών, εμπνέοντας τον προβληματισμό, εκπλήσσοντας τους θεατές και προσφέροντας απλόχερα χαρά σε όλους τους συμμετέχοντες.

Σε κάθε κατά τόπο υλοποίηση του έργου, έρχονται σε επαφή τοπικά καλλιτεχνικά ιδρύματα, σχολεία, ΜΚΟ και κυβερνήσεις, προάγοντας τον διάλογο για την ανεκτικότητα, προωθώντας τη συμπερίληψη και εμπνέοντας αλλαγές με θετικό αντίκτυπο στην εκάστοτε κοινότητα.

Η έκθεση με τίτλο «Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων / The Eminent Direction of Thoughts» αναπτύσσεται γύρω από την ομότιτλη εγκατάσταση -ένα δωμάτιο που θυμίζει κελί είτε φυλακής είτε μοναχού, όπου ο άνθρωπος περνά τον χρόνο του στοχαζόμενος πάνω στη ζωή, τον θάνατο, τη θρησκεία- η οποία, σύμφωνα με τους καλλιτέχνες, στάθηκε η αρχική έμπνευση για το Πλοίο της Ανεκτικότητας. Παράλληλα, η έκθεση φιλοξενεί μια ειδική παρουσίαση του The Golden Easel, ενός διεθνούς διαγωνισμού παιδικής τέχνης, που αποτελεί πρωτοβουλία της Παιδικής Πινακοθήκης του Λβιβ. Με διοργανωτές τους Olga Mykhailiuk και Sergii Grichanok, ο διαγωνισμός διεξάγεται εδώ και είκοσι χρόνια, ενθαρρύνοντας μικρούς μαθητές να εξερευνήσουν και να καλλιεργήσουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες. Τα σχέδια που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό παρουσιάζονται σε μια εγκατάσταση, την οποία σχεδίασε η Emilia Kabakov.

Εστιάζοντας στο πρόσφατο έργο του ζεύγους Kabakov, η έκθεση συμβάλλει στην προώθηση και διάδοση ιδεών όπως η αλληλεγγύη, η διαφορετικότητα και η ανεκτικότητα, ιδέες που αποτελούν πάγιο θέμα στη μακρά καλλιτεχνική διαδρομή των Ilya και Emilia Kabakov.

 

To project φέρει την πολύτιμη βοήθεια των δωρητών του -Ίδρυμα Ilya & Emilia Kabakov, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Bloomberg Philanthropies, David και Susan Rockefeller, Ζωή Ψαρά Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Μποΐτση Παπαγεωργίου-, των εταίρων του -Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, και των υποστηρικτών του -Γ.Ν. Παπαγεωργίου, OSTEN art, Κολλέγιο Ανατόλια, Κολλέγιο Δελασάλ, Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου, 16ο Δημοτικό Σχολείο Δραμας. Το project τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης