ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Εργαστήριο οπτικού εγγραμματισμού «Στερεότυπα της ασφάλειας»
MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Εργαστήριο οπτικού εγγραμματισμού «Στερεότυπα της ασφάλειας»

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα)

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, 15:00-19:00

 

Πώς εννοούμε και πώς επιδιώκουμε την ασφάλεια στην καθημερινότητά μας; Πως και γιατί η εμπειρία μας έχει πείσει πως ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε, οι δομές, οι συνήθειες και οι συνθήκες μας εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο, ή, ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει, πως αλλάζουν πολύ δύσκολα;

Στο συμμετοχικό και διαδραστικό εργαστήρι «Στερεότυπα της ασφάλειας» που θα πραγματοποιηθεί στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο) την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, 15:00-19:00, υπό την οργάνωση και επιμέλεια της  Δρ. Βίκυς Καραΐσκου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και Διευθύντριας της Έδρας UNESCO για τον Οπτικό Εγγραμματισμό (Visual Literacy), οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν πώς οι εικόνες που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας, καθώς και αυτές που κληρονομήθηκαν από παλαιότερες γενεές, διαμορφώνουν συγκεκριμένους κανόνες και πλαίσια σκέψης.

Εικόνες, λέξεις, ήχοι, ιδέες, συνήθως αντιφατικά και, κυρίως, υποσυνείδητα, εκπέμπουν μηνύματα προς αποκρυπτογράφηση. Οπτικός Εγγραμματισμός (Visual Literacy) είναι η ικανότητα να διαβάζουμε κριτικά πίσω από τις οπτικές εικόνες του κόσμου μας, να ταξινομούμε μέσα από το θόρυβο, να αναγνωρίζουμε τα διαφορετικά μηνύματα, να κατανοήσουμε τις ιδέες πίσω από αυτά και να αναπτύξουμε την κριτική μας σκέψη.

Ο Οπτικός Εγγραμματισμός μας βοηθά να αναγνωρίζουμε και να εξερευνούμε το πώς και γιατί διαμορφώνουμε τον τρόπο σκέψης μας και μαζί με αυτόν, τις επιλογές μας. Ακόμα πιο σημαντικό, μας βοηθά να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά αναπτύσσοντας ‘αντισώματα’ στην επίδραση των αφηγήσεων που κυριαρχούν γύρω μας.

 

Δηλώσεις συμμετοχής

  • Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 3215717 ή το email reception.mam@momus.gr . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
  • Δωρεάν συμμετοχή