ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

«Λάβα, φύκια & αλεπούδες», ένα τετράδιο αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης για γονείς και παιδιά στην έκθεση «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ»
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Η έκθεση «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» αποτέλεσε την έμπνευση για τη νέα έκδοση που σχεδίασαν οι μουσειοπαιδαγωγοί του MOMus- Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη με τίτλο «Λάβα, φύκια & αλεπούδες».

Ο Μιχαήλ Ματιούσιν, μουσικός, καλλιτέχνης & δάσκαλος στη Σχολή της Οργανικής Παιδείας εμφανίζεται στο τεύχος και μας συνοδεύει στις στάσεις μας μπροστά στα έργα, με προτάσεις θέασης και πειραματισμών.

Γονείς/συνοδοί και παιδιά (5-9 ετών) μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν το τεύχος «Λάβα, φύκια & αλεπούδες» στην είσοδο του μουσείου μαζί με τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά, όπως το βαλιτσάκι και τη λευκή ρόμπα του ερευνητή/τριας που θα τους βοηθήσουν να φέρουν εις πέρας τη διαδρομή, μέχρι την τελευταία στάση. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειας, γονείς/συνοδοί και παιδιά θα ζωγραφίσουν της μουσική, θα πειραματιστούν με την κίνηση και το χορό στο τέρψιτον*, θα χρησιμοποιήσουν ειδικά γυαλιά και καλειδοσκόπιο για διευρυμένη όραση και καλύτερη παρατήρηση και θα αντιστοιχίσουν στοιχεία της φύσης όπως κοχύλια, κρύσταλλοι και φτερά εντόμων με τα θέματα που απείκονίζονται στους πίνακες της έκθεσης.

Η συγκεκριμένη αυτόνομη εκπαιδευτική δράση είναι κατάλληλη για όλους/ες και δεν απαιτεί κανένα γνωστικό υπόβαθρο, ενώ περιλαμβάνει και επιπλέον πληροφορίες και προτεινόμενα θέματα συζήτησης με/για τα παιδιά. Στόχος της δράσης είναι η δημιουργική αλληλεπίδραση στο χώρο του μουσείου και η δημιουργία μιας κοινής εμπειρίας μέσω της οποίας άτομα διαφορετικής ηλικίας θα μπορέσουν από κοινού να απολαύσουν την έκθεση και τα έργα τέχνης.

Εκτιμώμενος χρόνος διεξαγωγής της δράσης: 80’-100’

 

*Ηλεκτρικό μουσικό όργανο που μετατρέπει την κίνηση σε ήχο.