ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Εργαστήριο «Συντηρώντας συλλογές σύγχρονης τέχνης» | Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης 2022

Εργαστήριο «Συντηρώντας συλλογές σύγχρονης τέχνης»

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

(εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη)

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, 12:00-15:30

 

Με ένα διαδραστικό εργαστήριο συμμετέχει το MOMus στη φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης συστήνοντας το κοινό στη γοητευτική και σύνθετη, αλλά άγνωστη ακόμη, επιστήμη της Συντήρησης και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται, ώστε να ανταποκριθεί στον σύγχρονο ρόλο της. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, 12:00-15:30, με απαραίτητες τις δηλώσεις συμμετοχής (τ. 2310 240002 Τρίτη-Κυριακή 11:00-17:00 & στο email: reception.contemporary@momus.gr ).

Μπορεί η τέχνη του 20ου και 21ου αιώνα να ανέδειξε όσο ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας τη φθορά της ύλης ως πολύτιμη αισθητική αξία, ωστόσο τα μουσεία τέχνης, ως φορείς πολιτισμού, διατηρούν την ευθύνη να διατηρήσουν τα εκθέματά τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για χάρη των μελλοντικών γενεών επισκεπτών τους.

Ποιοι είναι όμως και πώς καθορίζονται, οι παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνουν την ανάγκη συντήρησης ενός έργου τέχνης που μπορεί να έχει ηλικία κάποιων ετών ή δεκαετιών, και ακόμα περισσότερο, της συνολικής διατήρησης μιας συλλογής έργων σύγχρονης τέχνης;

Τι είδους ιδιαιτερότητες ή/και δυσκολίες προκύπτουν για τον/την συντηρητή/ια που καλείται να διαχειριστεί και να προστατεύσει έργα σύγχρονης τέχνης, τα οποία συχνά συνδυάζουν ποικίλα μέσα έκφρασης και ετερόκλητα υλικά που κυμαίνονται από βιομηχανικής παραγωγής συνθετικά αντικείμενα, μέχρι και οργανικές ύλες που αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο σε κάθε μεταβαλλόμενη περιβαλλοντική συνθήκη;

Τι ακριβώς εννοούμε, όταν μιλάμε για «Προληπτική Συντήρηση»;

Αναμφίβολα οι διαδικασίες φροντίδας και προστασίας των σύγχρονων έργων και συλλογών είναι σύνθετες, ιδιαίτερες, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, έτοιμες να μας ταξιδέψουν στον υπέροχο «εσωτερικό» κόσμο ενός σύγχρονου έργου τέχνης.

Το εργαστήριο «Συντηρώντας συλλογές σύγχρονης τέχνης» εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης 2022, που εορτάζεται στη χώρα μας υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Συλλόγου Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση (ΣΣΑΕΤΤΕ) και του Ελληνικού Τμήματος Τμήμα του ICOM.

 

Σχεδιασμός - Yλοποίηση εργαστηρίου: Όλγα Φώτα, Υπεύθυνη Συντήρησης MOMus & Χριστίνα Μαβίνη, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

 

Δηλώσεις συμμετοχής

  • Το μονοήμερο εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες, χωρίς προηγούμενη εμπειρία στις τεχνικές της συντήρησης.
  • Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 240002 (Τρίτη-Κυριακή 11:00-17:00) & στο email: reception.contemporary@momus.gr . Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
  • Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής.