ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ξεναγήσεις «Graceland. Ο θρίαμβος μιας αβέβαιης πορείας»
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Ξεναγήσεις στην έκθεση «Graceland. Ο θρίαμβος μιας αβέβαιης πορείας» της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών θα πραγματοποιούνται τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις πραγματοποιείται με το εισιτήριο εισόδου και συστήνεται δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 593270).
 
Πρόγραμμα ξεναγήσεων:
Κυριακή 22 Ιανουαρίου > 12:00
Κυριακή 29 Ιανουαρίου > 12:00
Κυριακή 05 Φεβρουαρίου > 12:00
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου > 12:00
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου > 12:00
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου > 12:00
——–
Σε μία εποχή που η κρισιακή συνθήκη λαμβάνει οντολογικές διαστάσεις, η επιστροφή στα ιδεώδη του ανθρωπισμού και σε ένα «βραδύτερο» παρελθόν μέσα από την κριτική μιας δίχως τέλος προόδου, την επανασύνδεση με τα μέσα παραγωγής, την επανεκτίμηση του μόχθου της παραγωγικής διαδικασίας και την επαναφορά της σχέσης ανθρωπότητας και φύσης, φαντάζουν ως διέξοδος από την αβεβαιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό τρεις γυναίκες εικαστικοί, εκκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, δημιουργούν με ποικίλα εικαστικά μέσα, ένα συλλογικό έργο εν εξελίξει, έναν κοινό τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης και προσκαλούν το κοινό σε μια εμβυθιστική εμπειρία. Σε αντίθεση με την μηχανιστική θεώρηση που θέλει τη φύση ως κάτι διαφορετικό από το κυρίαρχο, που πρέπει να κατακτηθεί και να υποταχθεί, στη Graceland η φύση προσεγγίζεται με σεβασμό και της αποδίδονται ξανά οι μαγικές ιδιότητες της τροφοδότριας μάνας.
Μέσα από πειραματισμούς με τεχνικές παραγωγής χαρτιού και βιοπλαστικού, καλλιέργειας κρυστάλλων, φυτεύσεων, ριζωμάτων και αεικαλλιέργειας διερευνώνται οι συνδέσεις μεταξύ της καταστροφής της γης και της πατριαρχικής και καπιταλιστικής ηγεμονίας που αγνοεί την ηθική προτεραιότητα της ανάγκης του φροντίζειν.
Παράλληλα, παρουσιάζεται στο χώρο του εργαστηρίου η διαδικασία της καλλιτεχνικής πρακτικής, που βασίζεται στον πειραματισμό, τον διάλογο, τη συνεργασία, την διερεύνηση παραδοσιακών τεχνικών, την συμπαραγωγή γνώσης και καλλιτεχνικού έργου, την επιστημονική έρευνα πάνω σε νέα, βιώσιμα υλικά και πρώτες ύλες και την παρατήρηση της φύσης σε ρόλο δημιουργού.
 
Καλλιτέχνιδες: Ράνια Εμμανουηλίδου, Φανή Μπουντούρογλου, Ευαγγελία Ψωμά
Επιμέλεια: Άννα Μυκονιάτη