ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Δραματοποιημένη ξενάγηση «Η Ωγκύστα αφηγείται»
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Δραματοποιημένη ξενάγηση «Η Ωγκύστα αφηγείται»

στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια»

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

(Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

19, 21, 22, 26, 28, 29 Ιανουαρίου 2023

  

«Ο Φρεντ κατάφερε να δουλέψει λίγο από χθες, αλλά με ποιο τίμημα συναισθημάτων. Ναι συναισθημάτων, καθώς είχαμε μπροστά μας τον Παρνασσό καλά φωτισμένο και στεφανωμένο με όμορφα σύννεφα. (…) Α! Δεν μπορεί κανείς να καταλάβει τι είναι να έχεις μπροστά σου το όνειρό σου να πραγματοποιείται και να μην μπορείς να το αρπάξεις. Να είσαι ανήμπορος με το χέρι στη  μηχανή και να μην τολμάς να ξεκινήσεις. Κρατάς την αναπνοή σου σα να μπορούσες να ακινητοποιήσεις τη φύση. (…)»

Αυτά είναι κάποια από τα λόγια με τα οποία περιγράφει η Ωγκύστα Μπουασονά, σύζυγος του διάσημου γαλλοελβετού φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά τις στιγμές που ζει μαζί του στο ταξίδι που κάνουν στην Ελλάδα το 1903, στις επιστολές που στέλνει στην οικογένειά της στην Ελβετία. Το ζευγάρι περιηγείται μαζί με τον ιστορικό τέχνης Ντανιέλ Μποντ-Μποβί και τη σύζυγό του στην Κέρκυρα, την Αθήνα, την Ιθάκη, τον Παρνασσό και την Πελοπόννησο, από τα μέσα Απριλίου έως τις αρχές Ιουνίου του 1903.

Η ηθοποιός Καλλιόπη Ευαγγελίδου μεταμορφώνεται σε Ωγκύστα Μπουασονά και υποδέχεται τους επισκέπτες της έκθεσης «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» στην ειδική, δραματοποιημένη ξενάγηση με τίτλο «Η Ωγκύστα αφηγείται» που θα πραγματοποιηθεί στις 19, 21, 22, 26, 28 και 29 Ιανουαρίου 2023 στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Στοιχεία από τις συγκεκριμένες επιστολές της Ωγκύστα Μπουασονά που βρίσκονται στο αρχείο του μουσείου, τα ημερολόγια του ομηριστή Ντανιέλ Μποντ-Μποβί από το βιβλίο «Ελλάδος Περιήγησης, Η Ελλάδα μέσα από τα βουνά και τα λαγκάδια» (μτφρ. Μαρία Γυπαράκη, εκδ. Μίλητος, 2007), η «Οδύσσεια» του Ομήρου και το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη αποτέλεσαν τον κορμό του κειμένου με το οποίο η ηθοποιός περιγράφει το ταξίδι της περιηγητικής ομάδας, τους τόπους που επισκέπτονται και τη διαδικασία από την οποία προκύπτει το μοναδικό υλικό φωτογραφιών του ίδιου του Φρεντ Μπουασονά.

Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Ευαγγελίδου

Eπιμέλεια κοστουμιού και φροντιστηριακού υλικού: Δανάη Πανά

Σύνθεση κειμένου: Αλίκη Συμεωνάκη

Μετάφραση γραμμάτων της Ωγκύστα Μπουασονά: Ηρώ Κατσαρίδου, Αλέξια Χρυσαδάκου

Συντονισμός δράσης: Αμαλία Κοντογιάννη, Μαρία Κοκορότσκου

 

Ημέρες & ώρες ξεναγήσεων

Πέμπτη 19 & 26 Ιανουαρίου, 18:00

Σάββατο 21 & 28 Ιανουαρίου, 12:00

Κυριακή 22 & 29 Ιανουαρίου, 17:00

Διάρκεια: 60΄

Δηλώσεις συμμετοχής

  • Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 566716, 11:00-17:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
  • Δωρεάν συμμετοχή, με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της ξενάγησης

 

 

Στην έκθεση «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» παρουσιάζονται 110 έργα και πολυμεσικές εφαρμογές μέσω των οποίων μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τη διαμόρφωση του φωτογραφικού βλέμματος του Φρεντ Μπουασονά, τις πηγές της έμπνευσής του και τη μακρόχρονη προσπάθειά του να αναγάγει τη φωτογραφία στη σφαίρα των καλών τεχνών. Σε μια ελικοειδή διαδρομή, από τις Άλπεις μέχρι την έρημο του Σινά, πρωταγωνιστεί η Μεσόγειος που, ως άλλος κοινός τόπος, γίνεται το σκηνικό της φωτογραφικής Οδύσσειας του ίδιου του φωτογράφου, στα χνάρια του ομηρικού ήρωα.

Η έκθεση «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» ολοκληρώνεται στις 12 Φεβρουαρίου 2023 και αποτελεί παραγωγή του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Βιβλιοθήκης της Γενεύης και του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας της Πόλης της Γενεύης και με τη συνδρομή της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.