Μενου

16 Ιουλίου 2023

Νέα-Ανακοινώσεις
Διεθνής Συνάντηση/Συνέδριο «Περιπατητικές Πρακτικές / Περιπατητική Τέχνη / Περιπατητικά Σώματα»

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης) παρουσίαση των Διεθνών Συναντήσεων/Συνεδρίου «Περιπατητικές Πρακτικές / Περιπατητική Τέχνη/ Περιπατητικά Σώματα». Τη διαδικασία συντονίζει διεθνής καλλιτεχνική/επιστημονική επιτροπή και οργανώνεται από το 1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας και το the Milena principle/Made of Walking.

Οι Διεθνείς Συναντήσεις/Συνέδριο θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 1η έως Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 στις Πρέσπες. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποίησής τους θα αναπτυχθούν καλλιτεχνικά projects, περιπατητικά εργαστήρια, επιστημονικές εργασίες και posters που έχουν σαν σκοπό να εξεταστεί η περιπατητική τέχνη σαν μία καλλιτεχνική πρακτική, καθώς η περιπατητική τέχνη αποτελεί πλέον μία από τις κύριες διαδικασίες της εξερεύνησης του φυσικού/ ιστορικού/ πολιτισμικού περιβάλλοντος. Στη διαδικασία θα συμμετάσχουν δεκάδες καλλιτέχνες και θεωρητικοί από 30 χώρες καθιστώντας τις Πρέσπες σημείο διεθνούς εικαστικής αναφοράς. Η διαδικασία έχει ταυτόχρονα ως αποτέλεσμα την συνέχεια της ανάδειξης της περιοχής των Πρεσπών σε ένα ανοικτό εργαστήριο συνάντησης ιδεών και ανθρώπων. Οι Διεθνείς Συναντήσεις/ Συνέδριο αποτελούν συνέχεια της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες, που διεξάγεται στην περιοχή από το 2007 και είχε παρουσιαστεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2014.

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 στην παρουσίαση στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης οι διοργανωτές θα μιλήσουν για τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές προεκτάσεις του εγχειρήματος, τον τρόπο που το εγχείρημα μετασχηματίζει την περιοχή των Πρεσπών, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί ένα ανοικτό κάλεσμα για όποιον/α θα ήθελε να παρακολουθήσει τις Διεθνείς Συναντήσεις/Συνέδριο «Περιπατητικές Πρακτικές / Περιπατητική Τέχνη / Περιπατητικά Σώματα» τον προσεχή Ιούλιο στις Πρέσπες. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με όσους/ες συμμετέχουν στη διαδικασία μετατρέποντας τη συνάντηση σε ένα διεθνές ανοικτό εργαστήριο διαλόγου για την τέχνη και την αισθητική.

Ομιλητές:
Γιάννης Ζιώγας, ζωγράφος, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΕΤ/ΠΔΜ
Geert Vermeire, curator/writer and coordinator Milena principle/Made of Walking
Γιώργος Κατσάγγελος, καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ
Στέλλα Συλαίου, διδάσκουσα, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, co-editor του special issue 'Walking Art', Interartive
Μαρία Τσαντσάνογλου, αν. Γενική Διευθύντρια MOMus, Διευθύντρια MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Συνεργαζόμενοι φορείς για την υλοποίηση των Διεθνών Συναντήσεων/Συνεδρίου:
Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας)
Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΑΠΘ)
École Cantonale d' Art du Valais (Ελβετία)
University of New Mexico (ΗΠΑ)
Transart Institute, (Ισπανία)
AICA, Hellas
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Χορηγοί
Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας
Δήμος Πρεσπών