Το MOMus γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων γιορτάζουμε μαζί και φέτος στα Μουσεία του MOMus, στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με κεντρικό θέμα «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή», όπως αυτό ορίζεται κάθε χρόνο από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων – ICOM.
Το πρόγραμμα ξεκινάει με τα Open Studios ΙΙ και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια της πόλης να ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό από την Παρασκευή 16 Μαΐου και για τρεις ολόκληρες μέρες. Τo Σάββατο 17 Μαΐου στις 19:00, συναντιόμαστε στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) για την τιμητική εκδήλωση προς ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο του χώρου της τέχνης και της οικογένειας του MOMus, τη Μάρω Λάγια, με ανοιχτή πρόσκληση προς όλους! Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται την Κυριακή 18 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία, εναλλακτικές ξεναγήσεις στις τρέχουσες εκθέσεις και πρωτότυπες εκπαιδευτικές προτάσεις-καλέσματα για μικρά παιδιά και ενήλικες.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα, ανά μουσείο:
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη)
Κυριακή 18 Μαΐου, 12:00
Εκδήλωση «A Place of Their Own 3 – Staging Changes»
Στο νεανικό αυτό κάλεσμα, φοιτητές και φοιτήτριες του 3ου και του 5ου Εργαστηρίου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ παρουσιάζουν τα έργα που προέκυψαν από τη δημιουργική τους «συνομιλία» με τα έργα του Απόστολου Βέττα, ομότιμου καθηγητή σκηνογραφίας του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, στην τρέχουσα έκθεση στο μουσείο με τίτλο «Σκηνές από χαρτί». Η φθορά, η μνήμη και η σκηνογραφία του χρόνου χαρακτηρίζουν τα έργα των φοιτητών/φοιτητριών, ενώ οι ίδιοι μελετούν τη διαδικασία στησίματος ενός συνολικού concept σε μουσειακό πλαίσιο.
Τα έργα τους εκτίθενται στο μουσείο, σε δημιουργικό διάλογο με αυτά του Απόστολου Βέττα, 16, 17 και 18 Μαΐου.
Επιμέλεια: Ράνια Εμμανουηλίδου & Φανή Μπουντούρογλου. Επιβλέπουσες Διδάσκουσες των Εργαστηρίων, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη)
Παρασκευή 16 - Σάββατο 17 - Κυριακή 18 Μαΐου
Τριήμερο πρόγραμμα επισκέψεων «Open Studios 2025» σε καλλιτεχνικά εργαστήρια της πόλης.
Καλλιτεχνικά εργαστήρια στην πόλη «ανοίγουν» τις πόρτες τους, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να έρθουν σε άμεση επαφή με τους καλλιτέχνες και να γνωρίσουν δημιουργικούς κόσμους στον χώρο και τη στιγμή της διαμόρφωσής τους. Για τρεις μέρες, τα εργαστήρια μένουν ανοιχτά για το κοινό, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, ενώ επιμελητές & επιμελήτριες του MOMus συνοδεύουν τις προτεινόμενες διαδρομές.
Σκοπός της δράσης είναι να προβληθεί και να υποστηριχθεί το ανεξάρτητο καλλιτεχνικό έργο, η καλλιτεχνική έρευνα και ο πειραματισμός, να ενισχυθεί η ανταλλαγή ιδεών, η ελευθερία της έκφρασης και ο διάλογος με τους εικαστικούς δημιουργούς.
Συνδιοργάνωση: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, ΜΟΜus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Επιμελητές & Επιμελήτριες MOMus: Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Γιάννης Μπόλης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Σύρογλου,
Σάββατο 17 Μαΐου, 19:00
Τιμητική εκδήλωση για την Μάρω Λάγια
Εκδήλωση προς τιμήν της Μάρως Λάγια, συνιδιοκτήτριας της ιστορικής γκαλερί της Θεσσαλονίκης 'Ζήτα-Μι' και πολύτιμου μέλους της πρώτης ομάδας του Μακεδονικού Κέντρου (και μετέπειτα Μουσείου) Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σήμερα.
Ο ρόλος της Μάρως Λάγια στη θεμελίωση της προοπτικής για την ίδρυση του πρώτου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα, καθώς και στη συγκρότηση της μόνιμης συλλογής του υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός. Σε στενή επαφή με τον καλλιτεχνικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, η Μάρω Λάγια προσφέρει μέχρι σήμερα εποικοδομητικά το ενδιαφέρον της για το Μουσείο και τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).
Κατά την εκδήλωση, θα ανακοινωθεί η μετονομασία της αίθουσας «Αλέξανδρος Ιόλας» σε «Αίθουσα Αλέξανδρου Ιόλα και Μάρως Λάγια».
Κυριακή 18 Μαΐου, 11:00-13:00
Δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά με συνοδό «Flower Power: η δύναμη των νέων/ η δύναμη των λουλουδιών»
Πώς θα είναι ένα ανοιξιάτικο στεφάνι μέσα στη πόλη αφού δεν υπάρχουν αγροί για να κόψουμε αγριολούλουδα; Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται μέσα στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης, άμεσα συνδεδεμένο με το περιβάλλον, την αστική αρχιτεκτονική και την καθημερινή ζωή. Σε μια προσπάθεια να συνδέσουμε την τέχνη με την πόλη που διαρκώς αλλάζει, κάνουμε έναν δημιουργικό περίπατο στη ΔΕΘ, δημιουργούμε το προσωπικό μας ημερολόγιο’ εικόνων και σκέψεων, καθόμαστε στην αυλή του Μουσείου, δίπλα -και πάνω!- στα γλυπτά του Φιλόλαου και του Κουλεντιανού, συζητάμε για τα έργα και δημιουργούμε δικά μας ανοιξιάτικα στεφάνια, ακούγοντας μουσική και τρώγοντας το κολατσιό μας!
Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 240002, εσωτ.1).
Οργάνωση-Εκτέλεση: Λένα Αθανασοπούλου, Έλενα Βισέρη, Επιμελήτριες Εκπαίδευσης MOMu
Κυριακή 18 Μαΐου, 11:00-13:00
Βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες «Εν κινήσει: Τέχνη και μετατόπιση»
Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο που ζούμε, τα μουσεία ως δυναμικοί χώροι που ερμηνεύουν και επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών πολιτισμικών εμπειριών, καλούνται να λειτουργήσουν ως γέφυρες κατανόησης και χώροι όπου οι αφηγήσεις της μετακίνησης καταγράφονται, εκτίθενται και γίνονται εργαλεία διαλόγου.
Το εργαστήριο προσεγγίζει βιωματικά την έννοια της κίνησης, προσκαλώντας το κοινό να εμπνευστεί από έργα σύγχρονων καλλιτεχνών και να αξιοποιήσει προφορικές μαρτυρίες και επιλεγμένα αντικείμενα, ώστε να αφηγηθεί εικαστικά προσωπικές εμπειρίες μετακίνησης, μετάβασης, μετατόπισης και επιστροφής, αναδεικνύοντας μέσα από μία ομαδική εγκατάσταση τη δυναμική σχέση μεταξύ τέχνης, ταυτότητας, μνήμης και μεταβολής.
Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 240002, εσωτ.1).
Οργάνωση-Εκτέλεση: Χριστίνα Μαβίνη & Έφη Σκυλίτση, Επιμελήτριες Εκπαίδευσης MOMus
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη )
Κυριακή 18 Μαΐου, 11:00-13:00
Μια παραδοσιακή ξενάγηση με σύγχρονα ψηφιακά μέσα στην έκθεση «Περί ανθρώπων».
Στην έκθεση «Περί ανθρώπων» παρουσιάζονται 107 έργα από τον 20ό αιώνα έως σήμερα, τα οποία μπορούν να εξερευνηθούν τόσο φυσικά όσο και μέσω εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας. Με τη χρήση τρισδιάστατων ψηφιακών τεχνολογιών, οι επισκέπτες θα βιώσουν τα έργα με αλληλεπιδραστικό τρόπο, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία. Η σύζευξη παραδοσιακής τέχνης και νέας τεχνολογίας ενισχύει την κατανόηση του πολιτιστικού μας παρελθόντος και ανοίγει νέους ορίζοντες για την αλληλεπίδραση με την τέχνη. Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η αντίληψη ενός έργου τέχνης όταν συνυπάρχει και στον φυσικό χώρο του μουσείου, αλλά και στον ψηφιακό κόσμο μέσω εικονικής πραγματικότητας;
Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 566716, εσωτ. 1)
Οργάνωση-Εκτέλεση: Μαρία Κοκορότσκου & Μαρία Κεχαγιόγλου, Επιμελήτριες Εκπαίδευσης MOMus
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη
Κυριακή 18 Μαΐου, 12:00
Ξενάγηση στην έκθεση «Τεχνοφετιχισμός: Whip it into Shape»
Στις μέρες μας συζητούμε τις συνέπειες της αλληλεπίδρασης και της συμβίωσής μας με την τεχνολογία. Μέσα από τα έργα τους, οι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν στην έκθεση θέτουν το ερώτημα: Ζούμε, άραγε, την απόλυτη ικανοποίηση μιας τεχνoφετιχιστικής κοινωνίας;
Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 593270).
Επιμέλεια: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Επιμελήτρια MOMus
MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο)
Κυριακή 18 Μαΐου 2025, 12:00
Ξενάγηση στην έκθεση «a Cabinet of Curiosities»
Το απροσδόκητο, το αμφίσημο και το αινιγματικό, το φανταστικό και το γκροτέσκο λειτουργούν ως εννοιολογικό και χωροταξικό πλέγμα για τους 78 εικαστικούς που συμμετέχουν στην έκθεση με ζωγραφικές και χαρακτικές συνθέσεις, γλυπτά, κατασκευές και βίντεο –έργα εξαιρετικά ποικίλα ως προς το ύφος, τα υλικά, τις ποιότητες, την ευαισθησία, τις εικαστικές τους αξίες και την αισθητική που προκρίνουν.
Συστήνεται η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 210 3215717)
Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Επιμελητής MOMus
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ MOMus



