Μενου

Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Ένας δικός τους τόπος | Πειραματικό εργαστήριο / έκθεση
21 Μαρτίου 2024 - 7 Απριλίου 2024
Περιοδικές

Εγκαίνια: Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 | 19:00

 

Πώς διαμορφώνουν οι νέοι καλλιτέχνες την εικαστική τους γλώσσα, ειδικά σε μια εποχή που τα ερεθίσματα είναι τόσα πολλά και όλα μοιάζουν να έχουν ειπωθεί, και ποιος είναι ο ρόλος της ακαδημαϊκής εμπειρίας σ' αυτήν τη διαδικασία;

 

Το πειραματικό εργαστήριο-έκθεση με τίτλο «Ένας δικός τους τόπος» που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης) από τις 21 Μαρτίου έως τις 07 Απριλίου 2024 αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της ερευνητικής διάστασης γύρω από την παραγωγή του σύγχρονου καλλιτεχνικού έργου. 

 

Οι φοιτητές του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών τεχνών του ΑΠΘ της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ υπό τη διεύθυνση του Λάμπρου Ψυρράκη, κατά το εργαστηριακό μάθημα της Ράνιας Εμμανουηλίδου, κλήθηκαν να πειραματιστούν, να ξεφύγουν από το μέσο που κατά κανόνα δουλεύουν, να εγκαταλείψουν το πεδίο στο οποίο αισθάνονται ασφαλείς και να αναζητήσουν νέες ανεξερεύνητες περιοχές. 

 

Το εργαστήριο τους έφερε σε επαφή με την διαδικασία στησίματος ενός συνολικού concept, προετοιμασίας και συνύπαρξης σε μια ομαδική έκθεση σε μουσειακό πλαίσιο, ενώ τα έργα που προέκυψαν θίγουν προσωπικά, ενδοσκοπικά ζητήματα, τη σχέση ανθρώπου-φύσης-πολιτισμού, και την μετά την κλιματική αλλαγή εποχή. 

 

*Στα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί η performance με τίτλο «η υφάντρα» της Άννας Τιμόθεου με τη συμμετοχή της Ευσταθίας Σαββίδου.

 

*Η  Ευσταθία Σαββίδου και η Δάφνη Βλασίδου καλούν επίσης το κοινό να συμμετέχει στην κοινή τους εγκατάσταση με τίτλο  «Cladosporium, Penicillium, and Aspergillus ή Ο Τελευταίος να Σβήσει τα Φώτα» συνεχίζοντάς την στο χώρο της έκθεσης με πλέξιμο. 

 

*Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν και portfolios φοιτητών που δημιουργήθηκαν υπό την επίβλεψη των εικαστικών διδασκουσών, Μαρίας Βοζαλή και Αλίκης Μαρτζοπούλου. 

 

Συμμετέχοντες φοιτητές:  Σαρκίς Αμπαριάν, Δάφνη Βλασίδου και Ευσταθία Σαββίδου, Ευαγγελία Θεολόγου, Μοσχούλα Κατσίπη, Άννα Μπότου, Ελισάβετ Μωραΐτη, Ρένα Νικολαΐδου, Αλεξάνδρα Παπαβασιλείου, Έλσα Παπαγιαννοπούλου, Μαρία-Αγγελική Περόγλου, Εβελίνα Ράπη, Γεωργία Ραχμάνη, Ανδριάνα Ρίζου, Μαρία-Άννα Σαουρίδου, Μαλαματένια Σουλιώτη, Κατερίνα Σχοινά, Γεωργία Σώζου, Άννα Τιμοθέου, Καλλιόπη Φεσσάρα

 

Επιμέλεια: Λυδία Χατζηιακώβου, Επιμελήτρια – ArtBOX experimental agency

 

Παράλληλες δράσεις 

28 Μαρτίου – 07 Απριλίου 2024 

Σοφία Τούμπουρα, 88,  ηχητική, οπτική εγκατάσταση- διαδραστική περφόρμανς

 

Με αφορμή την επίσημη ημερολογιακά είσοδο στην Άνοιξη, η εικαστικός επιλέγει την υλοποίηση της εγκατάστασης 88 σε μια ημερομηνία που φέρει στοιχεία τα οποία συνδέονται με την παράδοξα αυτοκαταστροφική πολλές φορές δράση του ανθρώπου. Η 28η Μαρτίου στα δίσεκτα έτη, όπως είναι και η φετινή χρονιά, αποτελεί την 88η μέρα του έτους. Το 88 περιγράφει τον ατομικό αριθμό του ραδιενεργού μετάλλου του ραδίου που ανακαλύφτηκε από την Marie Curie, ενός στοιχείου περισσότερο γνωστού για τις καταστροφικές συνέπειες που προκύπτουν από την άμετρη χρήση του. Παράλληλα, στον Κώδικα Μορς, ο αριθμός 88 χρησιμοποιείται για την μετάδοση ενός ανεπίσημου εγκάρδιου χαιρετισμού και πιο συγκεκριμένα, κωδικοποιεί την φράση «αγκαλιές και φιλιά» (hugs and kisses). 

 

Η εγκατάσταση 88 αποτελείται από ηλεκτρονικό ήχο, ψηφιακό βίντεο και τυπωμένα κολάζ και αναπαράγει επανεπεξεργασμένες εικόνες συμβόλων τρυφερότητας, οι οποίες εναλλάσσονται και αναμιγνύονται με εικόνες πυρηνικών μανιταριών από πραγματικά data bases.  

 

Το έργο ολοκληρώνεται με τη διαδραστική περφόρμανς (28 Μαρτίου 2024, 16:00-20:00) η οποία πραγματοποιείται από την ίδια την εικαστικό και μέσα στα όρια της εγκατάστασης αναδεικνύοντας το έργο ως μέσο επεξεργασίας του δίπολου της τρυφερής αγάπης και της απόλυτης σκληρότητας, αλλά και προώθησης της ιδέας για την συμβολική κατάλυση της δεύτερης μέσα από την κυριάρχηση της πρώτης.

 

Επιμέλεια: Δόμνα Γούναρη, Επιμελήτρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών 

 

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, 18:00

Ξενάγηση στην έκθεση «Ένας δικός τους τόπος» από τους συμμετέχοντες φοιτητές.