Εργαστήριο «Δουλεύοντας με τα σύμβολα» στο πλαίσιο της έκθεσης «Vanitas. Ιστορίες από το επέκεινα»
Τι εικόνες γεννάει μέσα μας ένα έργο τέχνης; Τι συνειρμοί αναδύονται; Και τι μας αποκαλύπτει ένα παιχνίδι μεταμόρφωσης με τα σύμβολα για εμάς τους ίδιους ως δημιουργούς της δικής μας προσωπικής νοηματοδότησης και συμβολικής αναπαράστασης για τον κόσμο;
Το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη συμπράττει με τον καλλιτέχνη Αλέξανδρο Μιχαήλ και τον φορέα vatiras σε ένα δημιουργικό εργαστήριο για όλους, σε τέσσερις συναντήσεις, στο πλαίσιο της έκθεσης «Vanitas. Ιστορίες από το επέκεινα.
Με αφορμή τα έργα της έκθεσης, μέσα σε ένα φιλικό, ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον θα εκφραστούμε ομαδικά και προσωπικά, αναζητώντας τις δικές μας εικόνες και σκέψεις, τα δικά μας νοήματα πάνω στο διαχρονικό και παναθρώπινο θέμα της ματαιοδοξίας, της ματαιότητας με όλες τις σχετικές συνιστώσες. Παίζοντας, ζωγραφίζοντας, γράφοντας και αναπαριστώντας με το σώμα, μέσα από μια αλληλουχία συνειρμών, από το ένα μέσο στο άλλο, από το «εγώ» στο «εμείς» και αντίστροφα, στόχος του εργαστηρίου είναι να εξάψουμε τη φαντασία μας, να ακονίσουμε το δημιουργικό μας πνεύμα, να καλλιεργήσουμε την εμπιστοσύνη μας στο προσωπικό μας βλέμμα και να διευρύνουμε τους ερμηνευτικούς μας ορίζοντες.
Με τις συναντήσεις μας στο εργαστήριο θα συνδεθούμε με έναν πρωτότυπο και δημιουργικό τρόπο με την τέχνη, με τον εαυτό μας και τους άλλους, θα εκφραστούμε, θα εμπνευστούμε και θα μοιραστούμε δουλεύοντας ομαδικά σε μια καλλιτεχνική συνθήκη δημιουργικής και προσωπικής ελευθερίας.
Ημερομηνίες συναντήσεων: Σάββατο 10, 17, 24 Φεβρουαρίου & 02 Μαρτίου 2024, 11:00-15:00
Χώρος: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helepo, Θεσσαλονίκη)
Κόστος συμμετοχής: 40€/ ανά άτομο
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 1), Τρίτη – Κυριακή 11:00-17:00, έως τις 04 Φεβρουαρίου
*Φώτo: Χρήστος Κυριαζίδης
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Αλέξανδρος Μιχαήλ είναι performance και installation artist, θεατρικός σκηνοθέτης και ερμηνευτής. Σπούδασε Performance (Live art) και Σωματικό Θέατρο στο Λονδίνο όπου έζησε και συνεργάστηκε με σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής. Από το 2013, δουλεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το έργο του έχει συχνά χαρακτήρα καλλιτεχνικής παρέμβασης, είτε ανοίγοντας ένα δημόσιο διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, είτε με την ενεργή συμμετοχή σε αυτό κοινωνικών ομάδων. Με πολυετή εμπειρία στην οργάνωση και διδασκαλία δημιουργικών εργαστηρίων και βιωματικών σεμιναρίων, είναι Διευθυντής Εκπαιδευτικού Προγράμματος στο Θέατρο Τ από το 2017 και Ιδρυτικό Μέλος του vatiras. Υπότροφος του Robert Bosch Stiftung, έχει βραβευτεί με Υποτροφία του προγράμματος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Artworks, από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτσης, και το Διεθνές Φεστιβάλ Σωματικού Θεάτρου και Παντομίμας PANPHYS. Συμμετείχε με ατομική performance στην Ομαδική Έκθεση AS ONE των οργανισμών ΝΕΟΝ+ΜAI (Marina Abramovic Institute). Πρόσφατα έγινε ευρέως γνωστός με τη long duration performance 24 ώρες στην πόλη | Σαν Σκιά | Θεσσαλονίκη.
Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε διοργανώσεις και χώρους όπως: Biennale Architettura 2018, La Biennale di Venezia (Βενετία), Battersea Arts Centre (Λονδίνο), Buffer Fringe Performing Arts Festival (Λευκωσία), Macedonian Opera & Ballet (Σκόπια), Other Music Academy (Βαϊμάρη), Μουσείο Μπενάκη, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Θέατρο Αργώ (Αθήνα), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πεδίο Δράσης Κόδρα, Goethe-Institut, Θέατρο Τ, Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης (Θεσσαλονίκη), Διεθνές Φεστιβάλ Χορού & Χοροθεάτρου Akropoditi (Σύρος), Δη.Πε.Θε. Κοζάνης κ.α. Συνεργασίες περιλαμβάνουν: English National Opera, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.α.
*Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία vatiras, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι φορέας τέχνης, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Μέσα από την οργάνωση και παραγωγή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων αποσκοπεί να συνεισφέρει στον διάλογο μεταξύ των τεχνών και της κοινωνίας του σήμερα.